Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Gradovi Prijatelji

Friend City Image
Gelsenkirchen, Njemačka

Sporazum o prijateljstvu potpisan:01.01.1969.

Gelsenkirchen je grad njemačke savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nalazi se u sjevernom dijelu Rurske oblasti. Ukupan broj stanovnika je oko 274.926, po podacima od 31. decembra 2002. godine. Prvi dokumentirani podaci u kojima se spominje Gelsenkirchen datiraju iz 1150. godine. Kao malo selo spominje se u 19. stoljeću, kada je cijelu regiju zahvatila Industrijska revolucija. 1840. godine, kada se počelo sa eksploatacijom ugljena u obližnjem rudniku, 6000 stanovnika je živjelo u Gelsenkirchenu. Godine 1900. broj stanovnika je porastao na 138.000. Početkom 20.stoljeća, Gelsenkirchen je bio najznačajniji industrijski grad po iskopavanju uglja u Europi. Nazivan je “Gradom hiljadu vatri” (Stadt der 1000 Feuer), zbog dimova koji su zamračivali grad. 1928. godine Gelsenkirchen se spojio sa susjednim gradovima – Buerom i Horstom. Grad je od tada nosio ime Gelsenkirchen-Buer. Tako je bilo sve do 1930. godine kada je grad vratio svoj prvobitni naziv – Gelsenkirchen. Tokom nacističke ere Gelsenkirchen je ponovo postao centar proizvodnje uglja i rafinerije nafte, pa je zbog toga često bombardiran od saveznika u Drugom svjetskom ratu. Danas u Gelsenkirchenu nema više ugljenokopa. To je grad koji stalno pokušava promjeniti svoj izgled. U gradu je desetljećima bila najveća nezaposlenost u Njemačkoj. Danas se u gradu nalazi najveća solarna elektrana. U Gelsenkirchen-Scholvenu se nalazi termoelektrana na ugalj sa najvećim dimnjakom u Njemačkoj (čak 302 metra). U Gelsenkirchenu je smješten bundesligaški nogometni klub Schalke 04. Stadion Schalkea, Veltins-Arena, okarakteriziran je kao najinovativniji stadion sagrađen posljednjih godina. Na njemu je odigrano nekoliko utakmica SP-a u nogometu 2006. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Gelsenkirchena potpisan je 1969. godine.

Friend City Image
Hunedoara, Rumunija

Sporazum o prijateljstvu potpisan:28.08.1974.

Regija Hunedoara se nalazi u zapadnoj Rumunjskoj u povjesnoj pokrajini Transilvaniji. Glavni grad regije Hunedoara je grad Deva. Regija Hunedoara ima ukupno površinu od 7.063 km ². Regija je podjeljena na sedam municipija, sedam gradova i 55 općina. Reljef čine planine podijeljene sa dolinom rijeke Mureş koja prolazi regijom od istoka prema zapadu. Na sjevernoj strani nalaze se Apuseni Planine, a južnoj strani su planine Karpati. U planinama se od davnina eksploatiraju metali i ugljen . Danas postoji jedan veliki industrijski kompleks u Hunedoaranu u vlasništvu Mittal Steel. Jedno od najvećih energetskih postrojenja se nalazi u Mintiau. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Hunedoare potpisan je 1974. godine.

Friend City Image
Uskudar , Istanbul, Turska

Sporazum o prijateljstvu potpisan:01.01.1995.

Uskudar je velika i gusto naseljena općina Istanbula, koja zauzima površinu od oko 36 km2 i ima oko 530,000 stanovnika. Nalazi se na anadolskom dijelu obale Bosfora. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Uskudara potpisan je 1995. godine.Video prezentaciju Uskudara možete pogledati ovdje.

Friend City Image
Karsijaka , Izmir, Turska

Sporazum o prijateljstvu potpisan:08.02.1995.

Karsijaka je druga najveća općina turskog grada Izmira. Nalazi se u strogom centru Izmira, a ulaganje u obrazovanje u ovoj općini je najveće u cijeloj Turskoj. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Karsijake potpisan je 1995. godine. U Karsijaki je i sjedište Počasnog konzulata BiH u Turskoj, a funkciju počasnog konzula obavlja gosp. Kemal A. Baysak, potpisnik sporazuma o prijateljstvu sa Zenicom pošto je 1995. godine obavljao dužnost Načelnika Općine Karšijaka.

Friend City Image
Lulea , Švedska

Sporazum o prijateljstvu potpisan:01.10.1997.

Lulea je grad i središte pokrajine Norrbotten u sjevernoj Švedskoj. Luleå se nalazi na poluotoku Svartöstaden gdje se rijeka Lule spaja sa Botničkim zaljevom, no veća površina grada (2.100 km²) se nalazi na polderima koji su oduzeti od mora. Kako se Luleå spojila s otokom Hertsönom, danas je 7. po broju stanovnika u Švedskoj. Arhipelag Luleå se sastoji od više od 700 otoka koji se protežu sve do granice s Finskom. U Luleu živi oko 70.000 stanovnika. Luka Luleå s preko 7 miliona tona tereta godišnje spada u najprometnije luke u Švedskoj. Većinu tereta čini željezna ruda iz obližnjih LKAB rudnika u mjestima Kiruna i Gällivare/Malmberget. Zimi se transport neometano obavlja zahvaljujući armadi ledolomaca čija je matična luka Luleå. Luleå ima raznoliku privredu koja uključuje tehnološka istraživanja (prvi GSM poziv 1989., VDSL baterijski standard, RDS i DAB radio sistemi, HDTV sistem, GPS za mobilne telefone 2005. i sl.) i obrazovanje (Tehnološki univerzitet), teška industrija (SSAB čeličana, Ferruform, Gestamp), trgovinu i uslužne djelatnosti. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Lulea potpisan je 1997. godine. Video prezentaciju Lulea možete pogledati ovdje.

Friend City Image
Zalaegerszeg , Mađarska

Sporazum o prijateljstvu potpisan:05.11.1999.

Zalaegerszeg je grad u pokrajini Zala čije je i središte. Grad Zalaegerszeg se nalazi u zapadnom dijelu Mađarske na rijeci Zali prema kojoj je dobio i ime. U blizini je Slovenija, Austrija i Hrvatska, a od Budimpešte je udaljen oko 220 kilometara. Grad zauzima površinu od oko 100 km2 i u njemu živi oko 62,000 stanovnika. Sporazum o prijateljstvu između Zenice i Zalaegerszega potpisan je 1999. godine.

Friend City Image
Fiorenzuola d'Arda , Italija

Sporazum o prijateljstvu potpisan:02.04.2001.

Grad od oko 15,000 stanovnika sa stalnim trendom porasta stanovništva koji uglavnom potiče od snažnih migracionih kretanja. Općina u provinciji Piacenza u sjevernom, razvijenijem dijelu Italije. Saradnja sa Zenicom počinje još u vrijeme agresije kada humanitarna organizacija Fiorenzuola Oltre i Confini pomaže lokalnom stanovništvu, naročito štićenicima Doma za nezbrinutu djecu. Navedene aktivnosti još uvijek traju, a prave se planovi za proširenje saradnje u oblasti turizma i sporta.

Friend City Image
Veles , Makedonija

Sporazum o prijateljstvu potpisan:09.11.2012.

Veles (43.716 stanovnika (po popisu iz 2002) je grad u središnjem dijelu Republike Makedonije, koji se nalazi na obali rijeke Vardar. Kroz historiju grad je često mijenjao ime: od Vila Zora, preko Ćupurli do današnjeg Veles. Ovo današnje ime grad je dobio u 7. vijeku sa doseljavanjem Slavena na Balkansko poluostrvo, od slavenske riječi veles koja znači “u šumi” (zbog gustih šuma koje su ga okruživale). U periodu 1945-1991 grad je nosio ime Titov Veles, po Josipu Brozu Titu. Atribut Titov je nestao nezavisnošću Republike Makedonije. U Velesu su otvoreni: prva škola makedonskog jezika, prva gimnazija, prvo pozorište, prva knjižnica, prvi muzej i prva muzička škola u Republici Makedoniji. Među sačuvanim srednjevjekovnim spomenicima, najpoznatiji je manastir Sv. Dimitrija (14. vijek), a od najvećeg arhitektonskog interesa je crkva Sv. Pantelejmona (19. vijek). Najveća turistička atrakcija u bližoj okolini Velesa je antički grad Stobi. Osim toga, značajni su i lokaliteti Breza i Pešti, koji obiluju spiljama (sa arheološkim ostacima iz neolitika, ranokršćanske pećine)..

Friend City Image
Jajce , BiH

Sporazum o prijateljstvu potpisan:20.03.2013.

Općina Jajce se nalazi u zapadnom dijelu Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (SBK/KSB), u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH). Općina se prostire na površini od 363 km² i graniči s općinama Travnik, Dobretići i Donji Vakuf, koje pripadaju F BiH, odnosno SBK, i općinama Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj (RS). Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, općina je imala 45.007 stanovnika. Prirodna bogatstva koja čine i rijeka Pliva sa svojim jezerima i vodopadom, te bogato kulturno-istorijsko naslijeđe (Stari grad, katakombe, Omer-begova kuća, crkva sv. Marije i toranj sv. Luke, hram Mitrasa… kons.gov.ba/main.php) ukupno 25 nacionalnih spomenika predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu Jajca.