Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao ugovore sa pet nevladinih organizacija za budžetnu podršku razvojnih projekata

Danas je u prisustvu gradonačelnika Zenice, Fuada Kausmovića, i pomoćnice za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Amre Mehmedić, upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Grad Zenica je odabrao pet organizacija civilnog društva/nevladinih organizacija koje će dobiti finansijsku podršku iz budžeta za 2024. godinu, prema javnom pozivu raspisanom 8. aprila iste godine. Ukupno je odobreno 19.069,00 KM za projekte koje će ove organizacije sprovesti.

Na javni poziv pristiglo je 12 prijava, od kojih je pet ispunilo sve formalno-pravne uslove propisane procedurom, dok ostalih sedam nije bilo u skladu sa zahtjevima. Grad Zenica kontinuirano podržava rad nevladinog sektora, što je potvrđeno podrškom od preko 600.000 KM za više od 180 organizacija od 2019. godine.

Naglašavam, Grad sam zatekao prezadužen, a u međuvremenu smo riješili ključne probleme. Budžet je stabilan i podržat ćemo organizacije i projekte čiji je cilj unaprjeđenje društvenog života u našem gradu, gradonačelnik Kasumović.

Među organizacijama koje su odabrane za finansijsku podršku su Udruženje pčelara "API-ZE" Zenica, Centar za mlade "INPUT", Udruženje "Programerska kovačnica - ZE Forge", Udruženje "Gorska služba spašavanja Stanica Zenica" i Udruženje privrednika grada Zenica. Ove organizacije su uspješno ispunile sve formalno-pravne uslove javnog poziva i obavezale su se da će svoje projekte realizovati do kraja 2024. godine, čime će doprinijeti ostvarenju razvojnih ciljeva Grada Zenica.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kausmović, istakao je važnost podrške nevladinim organizacijama za dinamiku društva i slobodu građana: „Želja mi je da Grad Zenica bude otvoren, kosmopolitski i aktivan grad u svakom smislu. Zbog toga posebnu pažnju posvećujemo i radu nevladinih organizacija. One su ključne za oslikavanje nivoa slobode u našem društvu i pružanje podrške raznolikosti ideja i inicijativa koje doprinose našoj zajednici. Kroz programe i inicijative gradskih službi, Grad Zenica nastoji da bude podrška organizacijama koje daju dinamiku našem društvu, uprkos prethodnim finansijskim izazovima. Naglašavam, Grad sam zatekao prezadužen, a u međuvremenu smo riješili ključne probleme. Budžet je stabilan i podržat ćemo organizacije i projekte čiji je cilj unaprjeđenje društvenog života u našem gradu.“

Naglašena je predanost Grada Zenica podršci nevladinom sektoru, čime se osigurava kontinuirani napredak i razvoj grada u skladu sa potrebama svojih građana, istovremeno odražavajući opredijeljenost za jačanje lokalne zajednice kroz efikasno upravljanje i transparentnost u korištenju javnih sredstava.