Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

O Gradu

Nije lahko opisati Zenicu. Grad laboratorija u zemlji vječitih eksperimenata. Prenapregnuta ljupkost krajolika unižena industrijom što je u zamjenu za ljepotu i zdravlje pružala sigurnost rada i opstanka. Pokazaće se, pak, da ni rad ni opstanak nisu baš potpuno ovisni od te industrije. Jer, i kad su ugašene njene vatre, život je tekao dalje, nesmiljeno i neumitno kao sudbina. I bez nje je valjalo živjeti. Baš kao što su radili i naši preci.

Trebalo je napraviti izbor. Bez fabrike, ili sa njom svedenom na stvarnu mjeru i neumitne brojke jednostavnih bilanci što upravljaju vagom utrošenog i zarađenog. Fabrika je suviše obilježila Zenicu da bi je se mogli odreći. Ali jednako tako, nismo joj smjeli dozvoliti da nam svojom veličinom zakloni horizont i pomuti šarenilo još neistraženih mogućnosti. Rječju, Zenica se probudila iz sna u koji je utonula u naručju diva, ali i sna iz kojeg joj čvrsti stisak tog Golijata nije dopustio da istraži veliki svijet šarenila oko sebe.

Zenica je grad umjerenih i ugodnih proporcija, ni previše velik da zaguši bliskost među ljudima, ni odveć malen da umanji mogućnost izbora. Zapljuskivana vodama svojih triju rijeka, kao uvijek umivena djevojka, Zenica pruža ugodu bivstvovanja i kad drugdje upeče nesnosna vrućina, udari vjetar ili bujice počnu plaviti i nositi sve pred sobom. Zenica je i grad sigurnosti. U zeničku su se sigurnost sklanjali od ratova, ovdje su mnogi nevoljnici nalazili utočište i počinjali novi život. Ponosmi smo na to, jer uljuđenost zajednice ogleda se gradom, a naš grad je u teškim vremenima pokazao i ljudskost i uljuđenost.

Dragi posjetioci, vašoj pažnji nudimo nekoliko činjenica i brojki koje prostorno i vremenski određuju Zenicu. Nadamo se da će vam one koristiti i da ćete se stalno vraćati ovoj prezentaciji i slati nam vaše prijedloge kako bismo je učinili boljom.

Stanovništvo

Prije drugog svjetskog rata grad je imao 15.000 stanovnika, pred ovaj rat imala je 145.000 žitelja, a danas oko 130.000. U strukturi zenickog stanovništva registrovani su pripadnci razlicitih naroda kultura vjera i obicaja povezanim dubokim tradicijama skladnog života.

Geografski podaci

Zenica je grad smješten u kotlini rijeke Bosne na nadmorskoj visini 316 metara. Privredni je centar Bosne i Hercegovine. Zenica je udaljena od Sarajeva 70 kilometara, sjeverno, dolinom rijeke Bosne. Najbliži aerodrom je u Sarajevu do koga se dolazi putem uz rijeku Bosne preko Stupske petlje.

Površina505,4 km2
Geografska širina i dužina44° 12’ i 17° 56’
Nadmorska visina316 m