Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Održana edukativna radionica "Little Bee Friends" u OŠ "Edhem Mulabdić" u Zenici

Danas je u Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić" u Zenici održana edukativna radionica pod nazivom "Little Bee Friends", koju su organizovali nevladina organizacija Muslim Aid Association, Grad Zenica, udruženja pčelara Apiu-Ze, Eko Pčela i Pčela Nemila.

Radionica je imala za cilj podizanje svijesti učenika o važnosti pčela i proizvoda od meda te promociju svjesnog odnosa prema prirodi i njenim bogatstvima. Više od 80 učenika je učestvovalo u ovom edukativnom događaju, koji je obuhvatio niz aktivnosti posvećenih očuvanju okoliša.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa značajem pčela za ekosistem kroz edukativne prezentacije i prikazivanje kratkog filma.

Pored edukativnih aktivnosti, organizovan je i medeni doručak za učenike, a posebna pažnja posvećena je sadnji medonosnog biljnog vrta u dvorištu škole, čime je istaknuta važnost stvaranja prijateljskog okruženja za pčele i druge oprašivače.

"Ova inicijativa pokazuje koliko je važno da zajedničkim naporima doprinesemo očuvanju prirode i stvaranju bolje budućnosti za sve nas. Kroz ovakve edukativne događaje, poput današnje radionice, podstičemo svijest o značaju pčela i biodiverziteta te promovišemo odgovoran odnos prema prirodi i njenim resursima. Grad Zenica je ponosan što podržava ovakve inicijative koje imaju pozitivan uticaj na našu zajednicu i okolinu. Ova radionica je mali dio dugoročnih napora usmjerenih ka očuvanju prirode i stvaranju zdravijeg okruženja za sve nas”, naglasila je Nerina Berberović, šefica Odsjeka za privredu i poljoprivredu Gradske uprave grada Zenica.

Na kraju, djeci su uručeni mali pokloni u vidu teglica meda, kako bi se dodatno podstakla ljubav prema prirodi i njenim blagodatima.