Gradonačelnik Kasumović na Dječijem festivalu: Kada bismo prema svemu što radimo imali čist odnos kakav djeca imaju prema igri, bilo bi to ravno velikom čudu


Naslovna slika

Zenička arena i ove godine je bila domaćin 11. po redu Dječijeg festivala, najveće manifestacije koju Republika Turska organizuje u inostranstvu, u organizaciji Instituta “Yunus Emre”, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Ministarstva za nacionalno obrazovanje Republike Turske i Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske.

Oko 6.500 dječaka i djevojčica koji izučavaju turski jezik kao drugi strani jezik u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine imalo je priliku zabaviti se uz bogat program tradicionalnog festivala.

Pored brojnih uzvanika i gostiju, festivalu su prisustvovali zamjenik ministra za omladinu i sport Republike Turske Enes Eminoglu, ambasador Republike Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin, zamjenik predsjednika Instituta “Yunus Emre” Kutalmiš Jalčin, član Upravnog odbora Instituta “Yunus Emre” Sarajevo Hikmet Yaman, Premijer ZDK, Gradonačelnici i načelnici iz Bosne i Hercegovine i Turske, te njihovi predstavnici, direktori Direkcija za nacionalno obrazovanje okruga i pokrajina u Istanbulu.

U ime Grada Zenica sve goste je pozdravio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ističući zahvalnost organizatorima na ovoj jedinstvenoj svečanosti dječije radosti, osmijeha i prijateljstva.

“Zahvalni smo svima koji u procesima obrazovanja naše djece doprinose njihovom nastojanju u savladavanju novih vještina, posebno učenju stranih jezika, koji su sigurno otvorena vrata u svijet. Dijete je biće koje stasava kroz igru. Za igru su mu potrebni vrijeme i prostor radi neposrednijeg ispoljavanja svih njegovih sposobnosti i umijeća, a jezik kojim ono najlakše komunicira sa svijetom oko sebe, jeste upravo igra”, naglasio je u pozdravnom govoru gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik Fuad Kasumović, istakao je da učeći od djece, možemo postati učitelji, upravo posmatrajući ozbiljnost i posvećenost kojom djeca pristupaju prema igri.

“Kada bismo prema svemu što radimo imali tako čist odnos kakav djeca imaju prema igri koju igraju, bilo bi to ravno velikom čudu, i bio bi to pravi uspjeh naše zrelosti”, zaključio je gradonačelnik Kasumović, zaželjevši još jednom svima dobrodošlicu u Zenicu.

Djeca, mladi i njihovi nastavnici mogli su uživati u bogatom programu festivala, a posebno u izvođenju bosanskih i turskih pjesama i narodnih igara. Uručena su i priznanja za najtalentovanije učenike te one koji su svojim trudom postigli najbolje rezultate u različitim takmičenjima koje su Institut i lokalne škole organizovali.


Najpopularnije vijesti