Podržana inicijativa za zapošljavanje: Lokalna partnerstva u Bosni i Hercegovini uz podršku Međunarodne organizacije rada i Evropske unije


Naslovna slika

Gradska uprava Zenica i Zenička razvojna agencija (ZEDA) su aktivno učestvovale u događaju “Objedinjavanje znanja – Poticanje prosperiteta: Saradnjom ka smanjenju neuravnoteženosti na tržištu rada”, koji se održao u Sarajevu. Ovaj događaj je dio Projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), finansiranog od strane Evropske unije u iznosu od 6 miliona eura, a koji sprovodi Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Na događaju je predstavljeno šest novih Lokalnih partnerstava za zapošljavanje, koja su finansirana od strane EU i stručno tehnički podržana od strane Međunarodne organizacije rada u BiH. Grad Zenica se istakao kao jedan od 20 vodećih partnera u LEP II Projektu, koji je omogućio zapošljavanje oko 440 osoba i prekvalifikaciju 1127 ljudi kroz projekte prekvalifikacije.

“Posebno se ističe uloga Grada Zenica kao glavnog podnosioca projektnog prijedloga pod nazivom ‘iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta’, potpisanog u aprilu 2022. godine. Ovaj projekat, ukupne vrijednosti od 479.214,14 KM, od čega je 312.932,80 KM bilo grant sredstava, imao je za cilj kreiranje i sprovođenje programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada“, navodi Maša Škrbić, stručna saradnica u Službi za privredu i upravljanje razvojem.

Projekt je trajao 26 mjeseci i donio je izvanredne rezultate. Osnovano je 16 novih pravnih subjekata koji su dobili finansijsku podršku putem grant sredstava. Također, provedene su obuke po SIYB metodologiji Međunarodne organizacije rada za 58 osoba. U sklopu projekta, u JU Srednjoj industrijskoj školi adaptirana je prostorija i nabavljena CNC mašina, dok je u JU Srednjoj mješovitoj školi “Mladost” adaptirana prostorija kabineta i nabavljena oprema za praktičnu nastavu. Nadalje, izrađeno je i odobreno 5 novih programa prekvalifikacije u 2 srednje škole, te je 25 osoba uspješno završilo ove programe. Kroz projekt su također provedene 2 radionice za aktivno zapošljavanje, a kontinuirano je promovisano 16 novih pravnih subjekata i programa prekvalifikacije. Kao značajan doprinos lokalnoj zajednici, izrađen je i usvojen Lokalni Akcioni Plan za zapošljavanje Grada Zenica, koji je postao integralni dio strategije razvoja grada. Sve ove aktivnosti su označile veliki korak naprijed u podršci ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regiji.

“Na samom događaju, kroz skromnu izložbu, predstavljen je i određen broj novoosnovanih pravnih subjekata podržanih kroz ovaj projekat. Među njima se ističe posao Lejle Kovačević, vlasnice “Lemi Natural”, koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Ovaj projekat je ne samo omogućio stvaranje novih radnih mjesta, već je doprinio i jačanju lokalne ekonomije i tržišta rada, što predstavlja ključni korak ka ekonomskom prosperitetu grada Zenica i šire“, zaključuje Škrbić.


Najpopularnije vijesti