Zajednička vježba “BOSNA – 24” potvrdila spremnost svih operativnih jedinica, službi i organizacija


Naslovna slika

Jučerašnji dan na širem lokalitetu Kamberovića polja bio je ispunjen aktivnostima koje su simbolizirale jedinstvo i spremnost zaštite građana Bosne i Hercegovine. U organizaciji Štaba civilne zaštite Grada Zenica, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, održana je zajednička vježba pod nazivom “BOSNA – 24”.

Devet organizacija, jedinica i službi, uključujući Profesionalnu i Dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu, Javnu ustanovu “Dom Zdravlja” Zenica, Gorsku službu spašavanja, te Interventnu spasilačku službu, demonstrirali su svoje operativne sposobnosti i opremu u reagovanju na prirodne i druge nesreće ili katastrofe. Ova vježba, koja se održala na desetogodišnjicu od velikih poplava koje su pogodile BiH 2014. godine, imala je za cilj podizanje nivoa interoperabilnosti među učesnicima, kako bi se omogućilo sinhronizovano djelovanje u kriznim situacijama.

Komandant Štaba Civilne zaštite Grada Zenica, Mirza Husetić, istakao je važnost ovakvih vježbi u kontekstu pripremljenosti za potencijalne krizne situacije, naglašavajući spremnost svih učesnika za zajedničko djelovanje u zaštiti građana Bosne i Hercegovine.

“Nakon desetogodišnjice poplava koje su zadesile BiH i grad Zenicu, sve resurse kojim raspolažemo smo obnovili. Radi se na usavršavanju struktura Civilne zaštite, ali i ostalih struktura koje su pri CZ. Materijalna i tehnička sredstva su uvijek potrebna, ali mi radimo na nabavci i novih vozila pri službi Civilne zaštite, ali i drugih struktura”, istakao je Husetić naglašavajući da Civilna zaštita Grada Zenice može odgovoriti na sve potencijalne probleme i nedaće koje bi nas mogle zadesiti.

Ova vježba nije samo demonstracija operativnih sposobnosti, već i snažan podsjetnik na važnost kontinuirane pripremljenosti za izazove koje donosi priroda ili druge nepredviđene situacije. Učesnici su pokazali posvećenost zaštiti građana i zajedničkoj reakciji u slučaju kriznih situacija, što predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti u zajednici.


Najpopularnije vijesti