Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

44. sjednica Gradskog vijeća Zenica: Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2024. godinu, definisani zaključci komunalnih djelatnosti, usvojene odluke za kapitalne infrastrukturne projekte

Održana je 44. sjednica Gradskog vijeća, a na dnevnom redu bilo je 10 tačaka.

Na samom početku, gradski vijećnici, predstavnici Gradske uprave te gosti su imali priliku upoznati se s prijedlogom idejnog rješenja Trga Alije Izetbegovića. Nakon prezentacije, ova inicijativa bit će široj javnosti predstavljena putem medija, zvaničnih informativnih kanala Grada Zenica, kao i socijalnih mreža, s ciljem aktivnog uključivanja građana u procese planiranja projekta centralnog gradskog trga.

Glavni fokus bio je usmjeren na Izvještaj o izvršenju Budžeta za prethodnu godinu, kao i na Prijedlog Zaključka o njegovom usvajanju i rasporedu akumuliranog suficita. Vijećnici su usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2023. godinu, s predloženim Zaključkom.

„Kad sam došao na poziciju gradonačelnika, Grad je bio zadužen preko 45 miliona duga, što smo vratili, a svake godine imamo suficit, koji uvrstimo prilikom usvajanja Budžeta, kroz razne projekte i programe. Nije bilo rasprave, što evidentno govori o zadovoljstvu načinom na koji upravljamo sredstvima građana Zenice”, naglasio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Dalje, vijećnici su aktivno razmotrili Nacrt Odluke o kriterijima i postupku za određivanje naziva ulica, bulevara, trgova, mostova i parkova na teritoriji Grada Zenica. Nakon analize svih aspekata nacrta ove odluke, vijećnici su također usvojili istu. S ciljem osiguranja šireg uključivanja građana, nacrt ove odluke stavlja se na javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Sve donesene odluke proizašle su iz pažljivog razmatranja relevantnih činjenica i mišljenja, s ciljem osiguranja transparentnosti i participacije građana u procesima donošenja odluka koje se tiču njihovog grada. U raspravu su se aktivno uključili i predstavnici BZK "Preporod", dok je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, naložio resornoj Službi da Nacrt dostave i predstavnicima ostala tri nacionalna društva, kako bi se osiguralo poštivanje pariteta i jednakopravnosti po ovom važnom pitanju.

Nadalje, vijećnici su jednoglasno usvojili Zaključak o davanju saglasnosti za izgradnju privremenog distributivnog gasovoda na parceli u vlasništvu Grada Zenica.

Sjednicu Gradskog vijeća Zenica obilježilo je razmatranje izvještaja o radu i poslovanju za prošlu godinu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica. Usvojeni su izvještaji o poslovanju za prethodnu godinu javnih preduzeća "Dom Zdravlja" Zenica, "Dom za stara lica Zenica", "Dom – porodica" Zenica, Gradske narodne kuhinje Zenica te JU Centra za socijalni rad Zenica.

Vijećnici su poslije duže rasprave usvojili Informaciju o realizaciji obaveza iz Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti, uz devet Zaključaka zajedničkog radnog tijela te tri Zaključka predložena od strane gradonačelnika Kasumovića.

Usvojeni ključni Zaključak, predložen od strane gradonačelnika Kasumovića, kako bi se prevazišla trenutna situacija a u cilju nastavka kvalitetnog komunalnog održavanja grada, jeste da će Grad Zenica iz Budžeta platiti razliku u cijeni koja je predviđena kao povećanje komunalnih usluga u korist građana Zenice.

Kao posljednju tačku vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o proglašenju javnog interesa za izgradnju fekalnog kolektora Drivuša-Raspotočje – II faza. Radi se o kapitalno važnom projektu, koji će riješiti infrastrukturni problem otpadnih voda čime će se doprinijeti zaštiti okoliša i podizanju kvaliteta života građana Zenice