Uspješno održan Poslovni forum zeničke dijaspore


Naslovna slika

U sklopu Projekta „Diaspora Invest“ u Zenici je održan Poslovni forum zeničke dijaspore.

Poslovni forum okupio je stručnjake iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere.

„Ovaj forum je prilika da se pokaže koliko je važna uloga dijaspore u razvoju bosanskohercegovačke ekonomije. Bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja značajan resurs i potencijal za razvoj, ali i za međunarodnu afirmaciju Bosne i Hercegovine. Grad Zenica prepoznao je važnost dijaspore i njenog doprinosa te je pokrenuo niz inicijativa kako bi olakšao život ljudima koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Proteklih godina aktivno smo radili na realizaciji ekonomskog razvoja našeg grada, što ćemo i dalje činiti kako bismo Grad Zenicu učinili konkurentnijom i poželjnijom destinacijom za investitore. Bosanskohercegovačka dijaspora trebala bi biti jedan od ključnih faktora i generatora budućeg ekonomskog razvoja naše zemlje, kao i grada Zenice“, naglasila je, između ostalog, u svom obraćanju Edina Hodžić, po ovlaštenju Gradonačelnika pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Podsjetimo, Grad Zenica potpisao je u maju ove godine Memorandum o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj i Grada Zenice za USAID projekat „Diaspora Invest“.

Projekat doprinosi mobilizaciji i povezivanju dijaspore, sa akterima iz javnog, lokalnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Na Poslovnom forumu zeničke dijaspore predstavljena su moguća dostignuća projekta Diaspora Invest, uključujući teme iz oblasti razvoja BiH kroz prenos znanja iz dijaspore, inovativnih modela saradnje sa dijasporom, institucionalne saradnje i uključivanja dijaspore u lokalni razvoj. 

Kroz konstruktivnu panel diskusiju učesnici foruma su imali priliku razmijeniti svoja iskustva, iskazati potrebe te iznijeti prijedloge u pogledu saradnje lokalne zajednice i dijaspore.

Također, za naredni petak je najavljeno objavljivanje javnog poziva za dodjelu grant sredstava za nabavku opreme, koji će biti otvoren 365 dana.

Najpopularnije vijesti