Umro prof. dr. Ahmet Hadžipašić


Naslovna slika

Ahmet Hadžipašić je rođen 1952.godine u Cazinu, gimnaziju je završio u Sarajevu, Metalurški fakultet u Zenici, a postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici. Tokom naučne karijere bio je izuzetno plodan i objavio je preko 60 naučno-istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio u firmama „Željezara Zneica“, „Agrokomerc“ – Velika Kladuša, „Tehnoprojekt“ – Zenica, „RMK Inžinjering“- Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od novembra 1993.godine radio je u preduzeću „Metalno“ Zenica, a obavljao je poslove tehnologa-specijaliste, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora i direktora firme „Metalno“. Za svoje radne aktivnosti proglašen je za menadžera godine Zeničko-dobojskog kantona u 1999.godine i za menadžera decenije 2001.godine.

U zvanju redovnog profesora spoljni je saradnik Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Zenici i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, a završio je više stručnih specijalizacija u inostranstvu.

U okviru društvenih aktivnosti trenutno je bio na funkciji člana Izvršnog odbora Ragbi saveza Bosne i Hercegovine, a kroz sportsku aktivnost ostaje zabilježeno da je bio studentski prvak Jugoslavije u džudou, u jednom mandatu i član nadzornog odbora Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik KK Zenica-Metalno i predsjednik NK „Čelik“ u Zenici. Ahmet Hadžipašić je bio oženjen i otac troje djece.

OBAVIJEŠTENJE ODBORA ZA KOMEMORACIJU

Povodom iznenadne smrti prof. dr. Ahmeta Hadžipašića, bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine, obavještavamo prijatelje i građane da će se Komemorativna sjednica u Institucijama Federacije BiH održati u petak, 25.07.2008. godine, u zgradi Parlamenta Federacije u 11,00 sati. Za građane Zenice prijevoz će biti obezbijeđen ispred Općine Zenica u 8,30 sati.

Komemoracija u Općini Zenica održat će se u zgradi Bosanskog narodnog pozorišta, dana 26.07.2008.godine (subota), u 15,00 sati. Istog dana, 26.07.2008. godine biće otvorena Knjiga žalosti u zgradi Bosankog narodnog pozorišta od 10,00 do 15,00 sati.

Dženaza, koju će predvoditi naibu reis Hadži hafiz Ismet ef. Spahić, klanjat će se ispred Čaršijske džamije – Trg Alije Izetbegovića u 17,15 sati iza Ikindije namaza.

Ukop će se obaviti na Gradskom groblju Crkvice u Zenici.

Najpopularnije vijesti