Održana 45. sjednica GV Zenica: Usvojen Nacrt Odluke o organizaciji saobraćaja


Naslovna slika

U Zenici je danas održana sjednica 45. Gradskog vijeća Zenica na kojoj su vijećnici raspravljali o deset tačaka dnevnog reda.

Vijećnici su usvojil Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa za dostavljanje ponuda za osnivanje prava građenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže sa pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg BiH.

Kako je pojasnio Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika Zenice, predviđeno je da se izgradi 300 garažnih mjesta.

“Predviđeno je da se na dvije podzemne etaže izgradi ukupno oko 300 garažnih mjesta. Međutim, oostavljena je mogućnost da nosilac prava građenja može dodatno za sebe izgraditi i treću etažu”, pojasnio je savjetnik Heleg.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao kako će jedan od kriterija biti budući izgled Trga BiH.

Gradsko vijeće je nakon uvodnog izlaganja i rasprave prihvatilo i Nacrt Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja, koja će na novim osnovama precizno tretirati ovu oblast. Rok za javnu raspravu po ovom dokumentu je 30 dana.

Osim toga, vijećnici su usvojili i izvještaje o radu za 2023. godinu četiri javne ustanove i to Gradske biblioteke Zenica, Muzeja Grada Zenica, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, kao i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica gradonačelnik Kasumović je informisao vijećnike i javnost kako su prodate prve parcele nabudućoj Poslovnoj zoni Zenica-jug, a kupci su kompanije Vokel, Belamionix i Bingo, te najavio kako u Zenicu stiže i Lidl.

Najpopularnije vijesti