Obuka u Zenici jača ulogu mjesnih zajednica u lokalnoj demokratiji


Naslovna slika

U sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, koji zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska sa 14 miliona KM, uz doprinos lokalnih vlasti od 5 miliona KM, Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH) organizovao je obuku za predstavnike savjeta mjesnih zajednica na području grada Zenica. Obuka, koju je vodila Bojana Jovanović iz Centra ženskih prava Zenica, imala je za cilj unapređenje participacije građana u procesima definisanja prioriteta lokalnih zajednica.

Uključenost građana u rad mjesnih zajednica kao oblik direktne demokratije je način da građani doprinesu rješavanju lokalnih problema, Mirna Dabić-Davidović terenska službenica na programu

Inkluzivne, proaktivne i osposobljene mjesne zajednice su glas građana u procesima koje vode lokalne uprave. Kroz usvajanje osnovnih informacija o značaju foruma građana kao mehanizma učešća građana u procesima odlučivanja, te unapređenje znanja o pripremi, vođenju i izvještavanju sa foruma, članovi Savjeta MZ Zenica postaju ključni akteri u transparentnom planiranju godišnjih prioriteta mjesnih zajednica.

“Uključenost građana u rad mjesnih zajednica kao oblik direktne demokratije je način da građani doprinesu rješavanju lokalnih problema”, naglasila je, između ostalog, Mirna Dabić-Davidović terenska službenica na programu, reflektirajući cilj projekta da jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvalitete života i većem angažmanu građana u lokalnim odlukama.

Osim toga, poseban fokus obuke bio je na povećanju učešća žena u radu mjesnih zajednica, čime se osigurava uvažavanje njihovih specifičnih potreba pri definisanju lokalnih prioriteta.

Projektne aktivnosti nastavljaju se kroz implementaciju MZ metodologije i organizovane obuke, što će doprinijeti daljem jačanju kapaciteta mjesnih zajednica u Zenici i šire.

Kroz sistematski pristup implementaciji projekta, UNDP u BiH nastavlja podržavati razvoj lokalne demokratije i participacije građana na lokalnom nivou, čime se stvaraju temelji za održivi razvoj zajednice u budućnosti.


Najpopularnije vijesti