Novi i modernizirani društveni domovi estetski dobitak za lokalnu zajednicu i funkcionalna platforma za različite događaje i okupljanja


Naslovna slika

Uspješno dovršena rekonstrukcija četiri društvena doma u 2023. godini.

U sklopu investicionog održavanja društvenih domova u Zenici, u 2023. godini izvršena je uspješna rekonstrukcija, adaptacija i sanacija četiri doma: Kasapovići, Topčić Polje, Gornja Gračanica i Seoci.

Rekonstrukcija Društvenog doma “Kasapovići” obuhvatila je potpunu rekonstrukciju krova, utopljavanje fasade, zamjenu vanjske stolarije, sanaciju prilaznog stepeništa te renoviranje unutrašnjih prostorija doma. Nakon završetka radova 16. 8. 2023., ukupni troškovi, uključujući nadzor, iznosili su 178.499,00 KM (s PDV-om).

Sanacija Društvenog doma “Topčić Polje” obuhvatila je djelimičnu zamjenu i rekonstrukciju krova te rekonstrukciju gromobranije. Radovi su završeni 16. 10. 2023., a ukupni troškovi, s troškovima nadzora, iznosili su 34.293,99 KM (s PDV-om).

Rekonstrukcija Društvenog doma “Gornja Gračanica” obuhvatila je utopljavanje fasade, zamjenu unutrašnje i vanjske stolarije, sanaciju krovne rešme te potpuno renoviranje unutrašnjosti doma. Radovi su uspješno završeni 15. 12. 2023., a ukupni troškovi, s troškovima nadzora, iznosili su 81.663,34 KM (s PDV-om).

Sanacija Društvenog doma “Seoci” obuhvatila je djelimičnu sanaciju i zamjenu krova. Radovi su završeni 30. 11. 2023., a ukupni troškovi, s troškovima nadzora, iznosili su 38.275,78 KM (s PDV-om).

U sklopu obnove, unaprijeđeni su prostori za kulturne manifestacije, edukaciju i sportske aktivnosti, prateći savremene standarde i potrebe zajednice.

Osim toga, obnova društvenih domova pridonosi i održavanju lokalnog identiteta, stvarajući prostor gdje se zajednica može okupiti, razmjenjivati ideje te učestvovati u različitim društvenim inicijativama. Organizacije civilnog društva, kulturna udruženja i lokalne škole sada imaju adekvatan prostor za svoje aktivnosti, što će dodatno ojačati socijalnu koheziju u zajednici.


Najpopularnije vijesti