“Lastavica 2008.” idućeg vikenda


Naslovna slika

Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2008.“ održat će se idućeg vikenda na  dovištu na granici općina Zenica i Kakanj.
Manifestacija će trajati od 2.  do  3. avgusta i imat će vjerski dio koji počinje u subotu iza akšam namaza, kada će se vijernicima obratiti predstavnici Islamske zajednice .U nedjelju će se učenjem  Lastavičke dove , nakon podnevne molitve završiti vjerski program.
U nedjelju će se prema propgramu, održati smotra folklora i brojna sportska  takmičenja  u narodnim sportovima i malom nogometu.Za najuspješnije predviđene su i prigodne nagrade.
Okupljanje vijernika na Lastavici datira još iz vremena Bogumila, koji su prvog ponedjeljka u mjesecu avgustu, na prigodan način  zahvaljivali Bogu na prinosima koje im je ta godina darovala.
Ovogodišnju Lastavicu finansijski je pomogla Općina Zenica, a medijski je pokrovitelj je  RTV Zenica.
Danas na  konferenciji za novinare Organizacioni odbor manifestacije saopštio je da će prevoz za dovište sa zeničke autobuske stanice biti organizovan  sa polascima autobusa u  7, 8,  9  i  10 sati i povratkom u  16, 17, 18 i 19 sati.

Najpopularnije vijesti