I predstavnici Gradske uprave Zenica na studijskoj posjeti u Švedskoj: Razmjena znanja za bolju budućnost


Naslovna slika

U okviru UNDP projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH,” 35 predstavnika lokalnih vlasti boravilo je u Švedskoj, među kojima su bili i predstavnici Gradske uprave Zenica.

Cilj ove studijske posjete je upoznavanje s najboljim praksama građanskog sudjelovanja i procesima donošenja odluka. Učesnici su istraživali modele lokalne uprave i zajednica u Švedskoj kako bi primijenili stečeno znanje u razvoju modernih i participativnih mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ova studijska posjeta, u trajanju od 7. do 10. novembra 2023. godine, predstavlja značajan korak u ostvarivanju ciljeva projekta i razmjene iskustava između Bosne i Hercegovine i Švedske za bolju budućnost lokalnih zajednica. U okviru studijske posjete, učesnici su imali priliku razmijeniti iskustva i uspostaviti kontakte sa švedskim kolegama, što će dodatno ojačati suradnju između Bosne i Hercegovine i Švedske u cilju unapređenja lokalnih zajednica. Ova inicijativa doprinosi razvoju efikasnijih i angažiranih mjesnih zajednica na dobrobit građana.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)“ (MZ projekat) zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH).

Bilo mi je zadovoljstvo biti dio ove studijske posjete naučiti najbolje prakse donošenja odluka, izradi strategija i kakva to treba biti komunikacije sa građanima da bi se steklo njihovo povjerenje.


Najpopularnije vijesti