Gradonačelnik Kasumović na otvorenju novouređenih sportskih terena u Zenici kao simbola inkluzije i društvene integracije osoba sa invaliditetom


Naslovna slika

Na Kamberovića polju gradonačelnik Fuad Kasumović svečano je otvorio novouređene sportske terene kao dio projekta “Most među različitostima”. Ovim događajem nije se samo ozvaničila upotreba sportskih terena, već je on i simbol predanosti inkluziji, zajedništvu i napretku.

Projekat “Most među različitostima”, koji je realizovan od strane Rotary zajednica i sredstvima Global Granta “Hearts of Europe” te finansijsku pomoć USAID-a, predstavlja simbiozu lokalne inicijative i međunarodne podrške. Ovaj projekat imao je za cilj adaptaciju košarkaškog i odbojkaškog terena, pružajući lokalnoj zajednici unaprijeđene uslove za rekreativne i takmičarske aktivnosti, s posebnim naglaskom na inkluziju osoba sa invaliditetom. Partner na realizaciji ovog projekta bila je Koalicija organizacija osoba s invaliditetom ZDK.

Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni gosti, ističući tako značaj projekta, a gradonačelnik Kasumović u svom govoru istakao je ključnu ulogu Rotary zajednice, USAID-a, Grada Zenica i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata u ostvarenju ovog projekta.

„Ovi rekonstruisani tereni nisu samo prostor za sportske aktivnosti, oni su i mjesto gdje se inkluzija ostvaruje u praksi. Osim toga, ovi tereni su rezultat međunarodne saradnje i podrške, što naglašava veliki značaj ovog projekta i pokazuje kako zajedno možemo postići velike stvari”, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Rekonstrukcija terena obuhvatila je zamjenu elektroinstalacija, konstrukciju terena, postavljanje videonadzora, kao i modernizaciju rasvjete. Zahvaljujući angažmanu JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, ovi tereni postali su sigurniji i funkcionalniji, pružajući bolje uslove za sportske aktivnosti.

Očekuje se da će otvaranje novih terena biti pozitivan impuls za mlade generacije i sve ljubitelje sporta u Zenici, pružajući im prostor za napredak, rekreaciju, međusobno druženje te društvenu inkluziju osoba sa invaliditetom. Projekat “Most među različitostima” predstavlja simbol zajedništva i povezanosti u Zenici, postavljajući temelje za dalji razvoj sportske infrastrukture i društvene integracije različitih kategorija stanovništva.


Najpopularnije vijesti