Demant Gradske uprave Zenica na dezinformacije o Poslovno rekreativnoj turističkoj zoni “Zenica – Jug”


Naslovna slika

Ponovo se u pojedinim medijima, a na osnovu izjava nedovoljno upućenih, nestručnih i/ili nekompetentnih osoba, ciljano i tendenciozno plasiraju negativne informacije o projektima koje realizuje Gradska uprava, te stoga zbog pravilnog informisanja javnosti i građana Zenice, ovim putem želimo ukazati sljedeće činjenice:

  1. Procedura prodaje zemljišta: Grad Zenica je na osnovu Odluke Gradskog vijeća Zenica o načinu i uslovima prodaje gradskog građevinskog zemljišta u Poslovno-rekreativno-turističkoj zoni “Zenica-jug” jasno definisao proces prodaje zemljišta putem javnog konkursa – licitacijom. Ovaj proces je transparentan i regulisan zakonom.
  2. Prodaja gradskog zemljišta: Od ukupne površine od 351.000 m2 koja čini Poslovno rekreativno turističku zonu “Zenica – Jug”, Grad Zenica je prodao prva tri bloka koja su bila u suvlasništvu Grada, površine od 23.953 m2, što čini 6,8% ukupnog zemljišta u ovoj zoni. Ova prodaja je provedena u skladu s navedenom Odlukom, a nakon niza sastanaka, postignutih dogovora i saglasnosti vlasnika parcela a što je predstavljalo uslov za definisanje Odluke.
  3. Privatno vlasništvo nad zemljištem: Preostalih 93,2% zemljišta u ovoj zoni, odnosno 327.047 m2, je u privatnom vlasništvu te Grad nema više zemljišta u svom vlasništvu unutar zone. Stoga, Grad Zenica nema ovlasti prodavati ovo zemljište bez prethodne saglasnosti vlasnika privatnih parcela koje se nalaze unutar planirane zone “Zenica-jug”.

Na kraju Grad Zenica jasno naglašava da su sve tvrdnje iznesene u javnosti proteklih dana neutemeljene i neistinite, te imaju za cilj stvaranje pogrešne slike i usporavaju razvojne projekte Grada, koji će rezultirati obogaćivanjem sadržaja i novim radnim mjestima.


Najpopularnije vijesti