Planirani novi radovi u mjesnim zajednicama Bistričak, Orahovica i Nemila


Naslovna slika
Obilaskom mjesnih zajednica Bistričak, Orahovica i Nemila gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i saradnici nastavili su aktivnosti čiji je cilj u direktnom razgovoru sa građanima utvrditi prioritetne zadatke za poboljšanje uslova života u zeničkim mjesnim zajednicama.

„U proteklih dvije i po godine na prostoru MZ Bistričak, konkretno naselja Smajići, urađeno je jako mnogo i nakon što smo konačno dobili kvalitetan put, želja mještana je da nam se uvede i autobuska linija koja bi mnogo olakšala život u ovom naselju. Ipak, u ovom trenutku od vas gradonačelniče i Gradske uprave očekujemo da nam se uradi glavni most koji vodi prema našem selu“, kaže Hasan Halilović, predsjednik MZ Bistričak.

Sastanku sa gradonačelnikom i predstavnicima službi Grada, u Smajićima je prisustvovala i grupa mještana naselja Kolići, koji su također iznijeli zahtjeve u vezi sa komunalnom infrastrukturom.

Stanovnici MZ Orahovica, jedne od najmnogoljudnijih na području Grada Zenica, među prioritete su svrstali rekonstrukciji 1.200 metara puta prema naselju, te uređenje obaloutvrde i betoniranje više stotina metara lokalnih puteva.

„U Nacrtu Budžeta Grada za 2022. godinu naći će se i ovaj zehtjev stanovnika Orahovice. I Grad Zenica je pogođen pandemijom, budžet se slabije puni ali vraćamo sve kredite i izvršavamo sve obaveze na vrijeme. Nismo se za razliku od svih nivao vlasti i mnogih općina i gradova zaduživali. Znam da je i ranije bilo zahtjeva za sanaciju glavnog puta prema Orahovici ali sada ćemo stvoriti uslove da se projekat realizuje“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Mjesna zajednica Nemila dobit će zajedničko naplatno mjesto, jedinstven projekat u BiH kojeg je gradonačelnik uveo u naš grad prije četiri godine. Stanovnici Nemile iskazali su potrebu za konačno rješavanje problema korita Orahovičke rijeke, otvaranje lokalne tržnice, a među zahtjevima delegiranim gradonačelniku našao se i onaj za stvaranje povoljnijih uslova za priključenja domaćinstava na toplovodnu mrežu lokalne toplane.

„Očekujemo da će Nemila u narednom periodu biti veliko gradilište zbog prolaska auto ceste. Ispravit ćemo nepravdu i stanovnici Nemilskog sliva imat će isključenje, odnosno priključak na auto cestu. Prijedlozi mještana su sasvim korektni i Gradska uprava će učiniti sve da ih realizujemo najkasnije do kraja naredne godine“, kaže gradonačelnik Kasumović.

Za danas, 13. oktobar planirane su posjete mjesnim zajednicama Jastrebac – 13:30 sati, Vukotići – 14:30 sati i Šerići – 16 sati.        

Najpopularnije vijesti