NJ. E. Lars Gunnar-Wigemark u posjeti Gradu Zenica


Naslovna slika

Šef delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Lars Gunnar-Wigemark danas je sa svojim saradnicima posjetio Zenicu.

U skladu s protokolom posjete dogovorenim sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, ambasador Wigemark prvo je boravio u Gradskoj upravi gdje su  NJ.E. domaćini bili gradonačelnik Kasumović, njegovi saradnici i predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić.

Nakon što je ambasadoru Wigemarku poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost na posjeti, gradonačelnik Kasumović prezentirao je aktuelno stanje u Gradu Zenici.

Gradonačelnik je kao najveće probleme naveo zagrijavanje grada i veliku nezaposlenost mladih.

Probleme čije je rješavanje u toku gradonačelnik je istakao zbrinjavanje napuštenih pasa lutalica i unaprjeđenje usluga gradske administracije.

U pogledu zbrinjavanja pasa lutalica izgrađeno je savremeno prihvatilište za pse lutalice ali dug po osnovu izvršnih presuda za ujede pasa lutalica je veliki što predstavlja opterećenje za budžet grada.

Gradonačelnik je predstavio i poboljšanja koja su se desila u proteklom periodu, što se posebno odnosi na dobijanje garancije za realizaciju projekta "Plava voda" koji je jedan od najvrijednijih, ne samo za građane Zenice, nego za širu zajednicu. Pomaci su napravljeni i u cilju stvaranja uslova za privlačenje novih investicija.

U tom smislu pri Službi kabineta gradonačelnika formiran je Odsjek za lokalni ekonomski razvoj, a u planu je i izgradnja dvije nove poslovno – prodajne zone "Zenica sjever" i "Zenica jug".

Ovom prilikom razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador i njegovi saradnici su  nakon sastanka s gradonačelnikom posjetili Impulsni kreativni centar u Poslovnoj zoni Zenica I.

Ovaj Centar uspostavljen je zahvaljujući sredstvima Evropske unije u okviru projekta "MENTOR 2" s ciljem podrške lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.

U Impulsnom kreativnom centru ambasador Wigemark je razgovarao sa privrednicima s područja Grada Zenica.

Teme razgovora bile su usmjerene na probleme sa kojima se privrednici susreću u svom poslovanju, mogućnosti iznalaženja rješenja ka poboljšanju i unaprjeđenju poslovanja te prioritete i ciljeve iz reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Prisustvom na Svečanoj ceremoniji dodjele grant sredstava za oporavak malih i srednjih preduzeća u poplavama pogođenim područjima u okvriu projekta koji zajednički implementiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke završena je službena posjeta ambasadora Wigemarka Gradu Zenica.

Najpopularnije vijesti