Obilježen 15. april – Dan Armije RBiH


Naslovna slika

Učenjem Dove i Fatihe na šehidskom mezarju Prašnice u Zenici je jutros počelo obilježavanje 25. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća u čast poginulim borcima, prisutnima se obratio gradonačelnik gosp. Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović pozdravio je sve prisutne i čestitao Dan Armije.

"Prije 25. godina najhrabriji građani su stali u odbranu naše domovine. Nažalost, rat je završen ali borba za međunarodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu još uvijek traje. Molim sve boračke organizacije i udruženja da se ne razjedinjuju, nego da na nivou države naprave jednu krovnu organizaciju koja će baštiniti tradiciju Armije RBiH i stvoriti sliku da narod stoji uz svoju državu. Vremena koja su pred nama su teška, zato molim sve da ne gube nadu u svoju državu i da zajedno istrajemo i ostanemo jedinstveni u borbi koju smo počeli 1992. godine" naglasio je gradonačelnik.

"Veliko je to što država Bosna i Hercegovina ima Armiju 25. godina i obavezni smo ostati uz porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca" poručio je gradonačelnik.

Svečanost se nastavila na Trgu Alije Izetbegovića, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Nakon defilea učenika osnovnih i srednjih škola i intoniranja himne uslijedila su obraćanja prisutnim.

U ime Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona obratio se predsjednik Saveza Nazim Bečirević.

Ispred Ministarstva za boračka pitanja ZDK govorio je ministar Fahrudin Čolaković.

Pukovnik Ismet Avdić, kao komandant 207. viteške pousorske ljute brigade govorio je o važnosti današnjeg dana.

Na ovoj svečanosti uručene su i nagrade učenicima najboljih literarnih i likovnih radova sa konkursa "I ja volim Armiju RBiH".

Brojne delegacije položile su cvijeće i na centralnom spomen-obilježju Kameni spavač čime je završena ovogodišnja ceremonija obilježavanja 15. aprila Dana Armije RBiH.    

Najpopularnije vijesti