Potpisan ugovor o generalnom remontu visoke peći u AMZ-u


Naslovna slika
 Danas je u Zenici potpisan Ugovor o generalnom remontu visoke peći u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Ugovor je potpisan s holandskom firmom Danieli Corus. Vrijednost projekta je 38 miliona KM.
Ceremoniji svečanog potpisivanja Ugovora su osim generalnog direktora kompanije ArecelorMittal Zenica Biju Naira i generalnog direktora kompanije Danieli Corus Petera Zonnevelda, prisustvovali i pomoćnik ministra u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Marinko Bošnjak, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić te drugi ugledni gosti.
Remont i modernizacija pogona koji nije bio u funkciji gotovo 17 godina su veoma važni kako za kompaniju ArcelorMittal tako i za privredu grada Zenice, Kantona i cijele BiH. Ovom prilikom gradonačelnik Kasumović je podsjetio na dobru saradnju lokalne zajednice i AMZ-a. Kazao je: "Ovo nije jedini projekt koji realizuje ArcelorMittal. Veoma brzo će se realizovati i drugi projekti poput unapređenja životne sredine. Završava se okolinska dozvola gdje će kompanija do 2018. godine, kako je meni obećano, imati sve parametre koje imaju željezare u Evropskoj uniji. Znači okolinska dozvola, sveobuhvatna ili jedinstvena koja će se izdati AMZ-u sadržavat će sve probleme koji moraju biti riješeni do 2018. godine." Također je pomenuo i projekt join venture kompanije sa AMZ-om kojim se rješavaju problemi grijanja grada i zagađenja. Zamolio je generalnog direktora ArcelorMittala i generalnog direktora kompanije Danieli Corus da prilikom angažovanja radnika na poslovima remonta daju prednost zeničkim firmama.
Potpisivanjem ovog ugovora kompanija ArcelorMittal Zenica je potvrdila svoju opredijeljenost da nastavlja s radom u Zenici narednih 15 godina.

Najpopularnije vijesti