Usvojen Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica


Naslovna slika
Održana je treća sjednica Gradskog vijeća na kojoj je razmatrano  šest tačaka dvenog reda.
Nakon usvajanja zapisnika sa druge sjednice Vijeća koja je održana 1. decembra 2016. godine i vijećničkih pitanja, razmatrana je Informacija o  objektu Gradske kafane sa prijedlogom rješenja. Predloženi materijal je imao za cilj da informiše Vijeće o izradi idejnog rješenja adaptacije  objekta Gradske kafane i privođenja namjeni sa uređenjem prostora  ispred i oko objekta.Vijećnici su nakon provedene rasprave usvojili  informaciju sa svim prijedlozima i sugestijama koji su dati tokom rasprave.
Na ovoj sjednici donesen je Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period januar-mart 2017. godine.
Odlukom o privremenom finansiranju obezbjeđuje se finansiranje svih poslova iz nadležnosti Grada do donošenja  Budžeta Grada Zenica 2017. godine.
Nakon provedene javne rasprave o Nacrtu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama i dobivenih primjedbi i sugestija, predlagač je sačinio Prijedlog Odluke u kome je eliminirao  sporni kriterij djelatnosti pravnog subjekta. Isti je zamijenjen kriterijem akumulativnosti djelatnosti pravnog ili fizičkog lica koji je relevantan kod utvrđivanja visine takse na istaknutu firmu. Uporište za to nalazi u praksi Ustavnog suda  FBiH.
Klub vijećnika SDA uoči sjednice podnio je amandman koji se odnosi na član 5. Prijedloga Odluke kojim se oporezuju telekomunikacijski operateri. Nakon provedene rasprave amandman je usvojen i postao je sastavni dio Prijedloga Odluke.
Prijedlog Odluke  o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama  je usvojen.

Na  sjednici  je usvojeno Rješenje o razrješenju zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica Nihada Pašalića, diplomiranog pravnika koji je bio imenovan privremeno do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2016 godine, sa danom 1. novembrom 2016. godine.







Najpopularnije vijesti