Održana druga sjednica Gradskog vijeća


Naslovna slika


Održana je  druga sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj je razmatrano devet tačaka dvenog reda kako je i predloženo u pozivu za sjednicu.
Vijeće je vodilo raspravu i usvojilo Zapisnik s kontituirajuće sjednice Gradskog vijeća Zenica održane 17. novembra 2016. godine.  Nakon vijećničkih pitanja vođena je rasprava o Informaciji o upravljanju poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zenica, domovima i drugim prostorima u mjesnim zajednicama.
Prema evidenciji Službe za ekonomske odnose i poduzetništvo Grad Zenica raspolaže s 360 poslovnih prostora ukupne površine 24.600,00 m2. Ti prostori  su starosti od 50 do 80 godina. U vijećničkim materijalima je dat  tabelarni pregled svih poslovnih prostora sa imenima korisnika i cijenama zakupa te dugovanjima  korisnika. Vijećnici su imali niz primjedbi počev od  načina upravljanja imovinom Grada do načina njihovog korištenja i plaćanja zakupnina.
Nakon niza primjedbi na nedomaćinsko ponašanje kad su u pitanju poslovni prostori u vlasništvu Grada, Informacija je usvojena uz zaključak da se donese nova metodologija upravljanja poslovnim prostorima te da se zadužuje Gradonačelnik da formira komisiju čiji je zadatak da sagleda stanje korištenja  prostora u vlasništvu Grada i ispunjavanju ugovorenih obaveza prema Gradskoj upravi.
Za Informaciju o stanju/ statusu bivšeg odmarališta "Duće", Dugi Rat,  Republika Hrvatska s prijedlogom mogućih rješenja, uvodne napomene podnio je Selver Keleštura, sekretar Grada.
Učinjeno je mnogo napora da se utvrdi pravni status bivšeg odmarališta kako bi se vratilo u vlasništvo Zenici. Keleštura je dao osnovne podatke o odmaralištu koje je Općina Zenica 1961. godine izgradila na zemljištu, a koje je kupila za potrebe školske djece i omladine. Ukupna površina parcela na kojima se nalazi bivše Odmaralište iznosi 11.011 m2. Obrazložio je status odmarališta prije i poslije rata, te tretman zeničkog odmarališta "Duće" u prostornom planu Općine Dugi Rat.
U Informaciji su predložene tri varijante mogućih rješenja za Odmaralište.
Gradonačelnik Kasumović je čestitao uposlenicima Gradske uprave koji su nakon 25 godina pravne bitke vratili Gradu u vlasništvo odmaralište "Duće".
Nakon provedene iscrpne rasprave vijećnici su usvojili Informaciju o stanju/statusu bivšeg odmarališta "Duće", Dugi Rat, Republika Hrvatska uz zaključak da se formira  radno tijelo sastavljeno od  predstavnika klubova vijećnika, predstavnika  Gradske uprave uključujući i Savjet prostornog planiranja. Radno tijelo ima zadatak da u roku od 30 dana predloži moguća rješenja za bivše odmaralište "Duće".
Na ovoj sjednici usvojen je Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Zenica za period 1. januar do 31. decembar 2017. godine i upućen na javnu raspravu koja će trajati 30 dana.
Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama  obrazložio je Fuad  Kasumović, gradonačelnik.
Razlog donošenja ove odluke proizilazi iz potrebe da se obezbijede dodatna sredstva u Budžetu Grada Zenica, a koja bi bila namijenjena finansiranju rada sportskih  klubova i razvoju sporta kao jednog od bitnih segmenata strategije razvoja aktivnosti mladih. Jedan od razloga također su i principi raspodjele prihoda, odnosno nužnosti da se dio ostvarenih prihoda i dobiti od visokoakumulativnih djelatnosti, kao što su sportske kladionice i djelatnost operatera mobilne telefonije, vrate građanima Zenice koji su konzumenti tih usluga.
Nakon rasprave predmetni akt je usvojen u formi Nacrta Odluke o komunalnim taksama i upućen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.
Usvojen je Prijedlog Zaključka o upućivanju inicijative za donošenje Zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.
Prijedlog Zaključka o izmjeni Zaključka o davanju saglasnosti na Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanovama kulture od značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016.-2018. godina i Aneks br. 14. Memoranduma  nije usvojen.

Spahija Kozlić, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja obrazložio je prijedlog za članove stalnih radnih tijela Vijeća, Etičke komisije i Ocjenjivačkog suda, koji je nakon rasprave i usvojen.

Najpopularnije vijesti