Ozvaničen početak izgradnje HE “Vranduk”


Naslovna slika
  Danas je  predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svečano otvorio gradilišta HE ¨Vranduk¨ čime su zvanično počeli radovi na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u poslijeratnom periodu. Pozdravno obraćanje na svečanosti imao je  izvršni direktor za kapitalne investicije JP EP BiH Senad Salkić. Ovom prigodom  govorili su i držani zvaničnici: Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer FBiH,Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

-Septembar je mjesec kad izgleda ubiremo plodove jednog višegodišnjeg napora. Želim napomenuti da će za nekih desetak dana u Briselu biti prihvaćena naša aplikacija za kandidatski status. BiH se snažno pokrenula na njenom evropskom putu. Slična stvar se dogodila i kad je u pitanju NATO što je sve prošlo pomalo nezapaženo pod krinkom nekih virtualnih priča o referendumu. Krećemo danas sa velikom investicijom Vranduk, a iduće godine sa velikim termo blokovima, izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta i magistralnih cesta. Mislim da će se BiH pretvoriti u jedno veliko gradilište iduće godine. U ovom času BiH je prva u regionu po ekonomskim pokazateljima. To običan građanin još uvijek ne osjeti, ali imamo skoro 25.000 novozaposlenih u posljednjih 17 mjeseci. Definitivno idemo u pravom smjeru, da sve stvari treba ubrzati kako bi obični ljudi iduće godine osjetili snagu novog zamaha BiH – kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH.


 HE ¨Vranduk¨ će graditi Joint Venture  STRABAG  AG Austrija i Končar-inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (KONČAR – KET).Ugovor po sistemu ¨ključ u ruke¨ koji je potpisan 08.januara 2016. godine,  obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja. HE ¨Vranduk¨ instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2.  HE ¨Vranduk¨ se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH  i kreditima  Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).     

Najpopularnije vijesti