Majski zov slobode


Naslovna slika

Poznato zeničko izletište Smetovi bilo je danas domaćin tradicionalne manifestacije „Majski zov slobode“ koja se održava u znak sjećanja na vojne brigade koje su u minulom ratu imale svoje sjedište na području Grada Zenica.

Manifestaciju je organizovao Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., a prisustvovali su predstavnici iz vojnog, političkog života, lokalne vlasti ali i veliki broj građana.

Obilježavanje je počelo učenjem fatihe i odavanjem počasti na spomen obilježju Prve zeničke brigade i spomeniku palim borcima NOR-a 1941-1945.godine gdje su brojne delegacije položile cvijeće.

U nastavku programa odata je počast nedavno preminulom našem gradonačelniku Husejinu Smajloviću a potom se prisutnima obratio gospodin Jasmin Šarić ratni komandant 318. brdske brigade ARBiH Zavidovići i podsjetio na borbu u proteklom ratu. Uz gosp. Šarića na pozornici su prisustvovali i komandanti drugih brigada te dobitnici najvišeg ratnog priznanja „zlatni ljiljan“.

Organizatori su pripremili i prigodan kulturni program, a u okviru manifestacije organizovan je i Smetovski pohod. Za najstarijeg učesnika izabran je Zajko Šibonjić dok su najmlađi djevojčica Lamija Šeper i dječak Mak Imamović.

Manifestacija je završena uz ručak na kojem se tradicionalno služi grah i druženje sa organizatorima.

Najpopularnije vijesti