Godišnjica pogibije Matee Jurić


Naslovna slika


U organizaciji Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Zenica održana manifestacija sjećanja na  djevojčicu Mateu Jurić,  prvu civilnu žrtvu minulog  rata u Zenici. Imala je nepune dvije godine života kad je poginula.
Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić rođena je 29. jula 1990. godine.
Poginula je 13. maja 1992. godine u unakrsnoj vatri između jedinica JNA i pripadnika  Teritorijalne odbrane, dok se sa roditeljima  vozila u putničkom automobilu.Tom prilikom ranjena je i njena majka Slavica.
U naselju Novo Radakovo, na spomen-obilježju, koje je podignuto u znak sjećanja na dvogodišnju Mateu,  cvijeće su položile delegacije  Osnovne škole "Skender Kulenović", organizacija: "Patriotske lige", Ratnih vojnih  invalida, Gradskog odbora za obilježavanje  značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., te delegacije Grada Zenice, političkih sranaka SDP-a i SDA.
Sa ovog skupa poslana je poruka  mira i suživota zarad sretnije budućnosti sadašnjih i budućih generacija.
 Povodom godišnjice ubistva Matee Jurić Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)  iz Sarajeva danas je  na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizovalo polusatne aktivnosti.  Članovi Udruženja su  odali počast  nastradaloj djevojčici  čime su  podsjetili javnost na ovaj događaj za koji još niko nije odgovarao. Ovo udruženje pomaže  post-jugoslovenskim društvima  da uspostave  vladavinu prava i prihvate  naslijeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost  za počinioce, zadovoljila pravda i  onemogućilo ponavljanje zla.

Najpopularnije vijesti