Održana petnaesta sjednica Gradskog vijeća


Naslovna slika


Održana je petnaesta sjednica Gradskog vijeća na kojoj je razmatrano 20 tačaka dnevnog reda.
Nakon usvajanja Zapisnika sa 14. sjednice  koja je održana 10. marta 2016. godine i vijećničkih pitanja  Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I Zenica prezentovao je  Informaciju o radu PU I Zenica  sa ocjenom bezbjednosti za prošlu godinu i prvo tromjesječje ove godine.
 Policijska uprava  I  Zenica je u  svim segmentima rada: stanju bezbjednosti, javnom redu i miru,  bezbjednosti saobraćaja i suzbijanju kriminaliteta  postigla pozitivne rezultate, u odnosu na godinu ranije, što su pohvalili vijećnici prilikom usvajanja informacije. Istakli su ovom prilikom  posebno aktivnosti policije na  projektima  kao što su:  "Forum za građane"," Rad policije u zajednici", " Forum građana povratnika" i "Policajac u školi"  te usaglašavanje  rada policije sa  evropskim  standardima.
Gradsko vijeće  usvojilo je Akcioni plan  za djecu Grada Zenica. Ovo je prvi dokument ove vrste na nivou Grada, a koji se odnosi na djecu i ostvarivanje njihovih prava u skladu s međunarodnim konvencijama o pravima djeteta.
 Na ovoj sjednici provedena je  rasprava  o Izvještaju o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2015. godinu i  isti je usvojen sa Prijedlogom Odluke  o usvajanju izvršenja Budžeta Grada Zenica za 2015. godinu i rasporedu viška prihoda nad rashodima.
Izvještaj -Izgradnja, uređenje i održavanje gradskih ulica i putne mreže na teritoriji grada Zenica u 2015. godini i Izvještaj o realizaciji kapitalnih ulaganja u oblasti vodoprivrede  u 2015. godini bili su predmet rasprave nakon koje su usvojeni  uz izvještaje  Komisije za prostorno planiranje i ekologiju.
Vijeće je razmatralo izvještaje o radu  javnih ustanova u 2015. godini.
 Nakon provedene rasprave usvojeni su: Izvještaj o radu JU Centar  za socijalni rad u 2015.godini  i Plan rada za 2016. godinu, Izvještaj o radu JU "Dom i porodica" Zenica u 2015. godini i Plan rada za 2016. godinu, Izvještaj o radu JU "Dom za stara lica Zenica " u 2015. godini i Plan rada za 2016.
Uz pohvale za prošlogodišnji rad  usvojeni su izvještaji o radu javnih ustanova u 2015. godini: Predškolski odgoj  i obrazovanje,  Muzej Grada Zenica, Opća biblioteka i Bosansko narodno pozorište Zenica.
Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Grada Zenica za period 01.01.- 31.12. 2015. godine.
Vijeće je usvojilo  Prijedloge Odluka o formiranju građevinske cijene  1m2  korisne stambene površine na području grada Zenica i o formiranju građevinske parcele radi gradnje Centra za djecu s posebnim potrebama u naselju Babina rijeka k.o. Zenica III i Prijedlog  Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju prilaznog puta za potrebe ambulante "Klopče".
Vijeće je također danas usvojilo i Prijedloge Zaključaka o izmjenama i dopunama Zaljučka Gradskog vijeća Zenica  broj : 01-23106/14 od 30.12.2014. godine i  Zaključka o prodaji građevinskog zemljišta  putem neposredne pogodbe Ministarstvu za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona.





Najpopularnije vijesti