Svečano obilježen Dan Zenice, 20. mart


Naslovna slika
Povodom 20 marta, Dana Zenice, održana je  svečana sjednica Gradskog vijeća, tokom koje su ovogodišnjim dobitnicima uručena javna priznanja. Brojnim zvanicama i gostima prigodnim govorom obratio se Gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović. Osvrnuo se na sveukupnu situaciju, u kojoj se odigrava utakmica, kako kaže, u kojoj smo rijetko akteri, a puno češće puki gledaoci:
"Nijedna država i nijedan grad, koliko god razvijeni bili, ne mogu razriješiti statusna pitanja svojih stanovnika bez punog učešća samih građana i njihovog proaktivnog odnosa prema rješavanju problema i, prije svega, snažnog ličnog angažmana na poboljšanju situacije.

Zenica je grad zavidnog hardvera. Sa GGM-om kao kapitalnim saobraćajnim projektom koji uskoro i zvanično otvaramo, Zenica se ubraja u vrhunski riješene gradove slične veličine u ovom dijelu Evrope. Ono o čemu su naši preci sanjali, sada je postalo stvarnost.

Tako kapitalan projekt kakav je dovođenje Plave vode u trenutku kada u Zenici nema redukcije snabdijevanja pitkom vodom, govori da su nam misli usmjerene na daleku budućnost Zenice.

Isto se može reći i za sportsku infrastrukturu gdje smo kao grad zauzeli zasluženo mjesto na sportskoj mapi Evrope. U većini sportova smo u stanju organizirati takmičenja visoke kategorije i takmičarima ponuditi odlične uslove za treninge i nastupe. Zenička Arena je našem gradu i državi ponudila ne samo moderno sportsko borilište nego i ljepotu i eleganciju sportske arhitekture.  
Zgrada Muzeja i Pozorišta očigledan su dokaz da i u kulturi i čuvanju historijskog pamćenja imamo objekte kakve bi mnogi gradovi mogli samo poželjeti", kazao je Gradonačelnik.(govor u cijelosti)
Na svečanosti su uručena najviša priznanja Grada. Dobitnici su: Amel Tuka za ostvarene vrhunske sportske rezultate, profesor doktor Salih Jalimam, za doprinos naučnom, stručnom i pedagoškom radu, te historijskom istraživanju prošlosti Bosne i Zenice, zatim magistrica Sabiha Husić za postugnute rezultate u humanitarnom radu i vokalno-instrumentalni sastav „Novo nebo“, za doprinos u razvoju duhovne muzičke kulture. Plaketu Zenice dobila je profesorica Amna Sofić, za doprinos u oblasti kulture i očuvanju kulturno-historijske baštine Zenice.
Nagrade je uručio Gradonačelnik Smajlović. Čestitao je svim dobitnicima ovogodišnjih priznanja u nadi da će njihova dostignuća biti dokazom da je u Zenici moguće napraviti velike stvari. Svim građanima Zenice čestitao je  20. mart – Dan Zenice.
U ime nagrađenih obratili su se Salih Jalimam i Amel Tuka, a čestitke građanima Zenice na sjednici Gradskog vijeća uputili gosti: Asim Mekić, načelnik Općine Busovača, Ibrahim Šišić, predsjednik Općinskog odbora stranke SDA i Jasmin Duvnjak, zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
 

 

Najpopularnije vijesti