Održana 14. sjednica Gradskog vijeća Zenica


Naslovna slika



Održana je 14. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda.
 Nakon usvajanja zapisnika s februarske sjednice  i vijećničkih pitanja Vijeće je vodilo raspravu i usvojilo Izvještaj o radu Gradonačelnika i gradske uprave u 2015. godini. Na ovoj sjednici usvojen je i Izvještaj o radu savjeta  mjesnih zajednica u 2015. godini.
Belma Pojskić, predsjednica Ocjenjivačkog suda za javna priznanja Zenica obrazložila je  Odluku o dodjeli  javnih priznanja Zenice  povodom 20. marta, Dana Zenice.
Saopštila je da je na ranije raspisan konkurs prispjelo 40 prijedloga za javna priznanja. Ocjenjivački sud je donio Prijedlog odluke i predložio Vijeću da  se "NAGRADA ZENICE" dodijeli:
-     Amelu Tuki, za ostvarene vrhunske sportske rezultate, afirmaciju i promociju Grada     Zenice i države Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.
-    Duhovnom sastavu mladih "NOVO NEBO" za  doprinos u razvoju duhovne glazbene kulture te okupljanja mladih glazbenika.  
-    Mr.sci.Sabihi Husić, za rezultate postignute u humanitarnom radu i nesebičnu pomoć i brigu o ženama i djeci žrtvama rata i porodičnog nasilja.   
-    Prof.dr.sc.Salihu Jalimamu, za doprinos u naučnom, stručnom i pedagoškom radu kao i historijskom istraživanju prošlosti Grada Zenice.
"PLAKETA ZENICE" dodjeljuje se:
-     prof. Amni Sofić, za izuzetan doprinos u oblasti kulture i očuvanju kulturno-historijske baštine Grada Zenice.
Prijedlog odluke je usvojen, a javna priznanja će biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenica.
Grad Zenica je pristupio implementaciji Projekta certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u okviru kojeg je neophodno izvršiti reviziju Razvojne strategije Grada i njeno usklađivanje sa  starteškim planovim EU.
Kako bi se krenulo u navedene aktivnosti, Vijeće je usvojilo Odluku o pokretanju revizije Strategije razvoja Grada Zenica za period 2016.-2020. godine i Prijedlog Odluke o formiranju Privrednog savjeta Grada Zenica.

                                                                
 

Najpopularnije vijesti