Obnova i modernizacija ZIM-a nakon poplava


Naslovna slika
Ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu posjetile su danas Zeničku industriju mlijeka-ZIM. Povod posjete je uvid u realizaciju  projekta obnove, revitalizacije i moderrnizacije  proizvodnog lanca mliječnog sektora u Zeničko-dobojskom kantonu nakon prošlogodišnjih  poplava. Projekt oporavka finansirala je Vlada Norveške kroz UN Program za oporavak od poplava “Danas za nas”. Domaćini visokim gošćama bili su predstavnici menadžmenta ZIM-a, gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović i kantonalni premijer Miralem Galijašević.
Investicijom  od 893.611,00 KM  podržana je obnova mljekare ZIM,  kao i 308 njenih proizvođača mlijeka. Obezbjeđena je stočna hrane i neopohodna mehanizacija.
Ove aktivnosti su rezultirale  povećanjem proizvodnje mlijeka na farmama i u Zeničkoj industriji mlijeka. ZIM je povećao broj zaposlenih.
Ambasadorica Norveške je ukazala da se vlasti na svim nivoima moraju bolje pripremati za elementarne nepogode. Direktor ZIM-a, Ekrem Valentić izrazio je zahvalnost ambasadorici Lilloe i Vladi Norveške na donaciji, koja je, kako je podsjetio, omogućila ostanak ljudi na svojim ognjištima i nastavak proizvodnje mlijeka.

Najpopularnije vijesti