Održana 31. sjednica Vijeća općine Zenica


Naslovna slika

         Održana je    31. sjednica  Vijeća općine Zenica  na kojoj  je  razmatrana   i usvojena   Informacija  u oblasti poljoprivrede na području općine Zenica kao i Informacija  o realizaciji programa 16. Međunarodne  kulturne manifestacije  „Zeničko proljeće“.  U raspravi je istaknuto da poljoprivredni proizvođači nisu dovoljno  stimulisani za proizvodnju, što se negativno odrazilo  naročito u oblasti stočarstva i proizvodnji mlijeka. Velike probleme poljoprivrednicima  zeničke općine prave  divlje svinje. Štete se u prošloj i ovoj godini procjenjuju na više od 100 000 KM. Predložene su mjere  za rješavanje navedenih  problema, a za realizaciju istih  moraju se uvezati svi nivoi vlasti.  
       Služba  civilne zaštite   Vijeću  je podnijela  Izvještaj  realizaciji Općinskog fonda za vatrogastvo za  2010. godinu.  Osim  pravnih lica, obveznici Fonda su sva osiguravajuća društva koja se bave  osiguranjem lica i imovine po osnovu osiguranja od požara na području općine i javna privredna društva  za gazdovanje  šumama i šumskim zemljištem po osnovu naknade za korištenje opće korisnih funkcija šuma u zavisnosti od površine  šuma i šumskog zemljišta na području općine. Sredstva iz Fonda koriste se  za nabavku tehničke opreme  i sredstava za gašenje požara za potrebe Profesionalne vatrogasne  jedinice, održavanje objekata i opreme Profesionalne  vatrogasne jedinice,  te za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva, za obrazovanje vatrogasnih kadrova, za edukaciju građana i druge namjene za održavanje i unapređenje protivpožarne zaštite. Usvajanjem izvještaja zaključeno je da će  kantonalni inspektori za zaštitu od požara i inspektori za vatrogastvo,  poduzeti zakonske mjere protiv  obveznika  koji ne izmiruju  zakonske obaveze prema Fondu.
Nakon provedene javne rasprave  pred  viječnicima su se ponovo našli prijedlozi odluka  o vodovodu i kanalizaciji   i o dopuni  Odluke o komunalnom redu. Oba prijedloga  su usvojena  jednoglasno.
       Usvojena je Odluka o uspostavi registra budžetskih korisnika općine Zenica. Ovom Odlukom  utvrđeni su kriteriji za definisanje budžetskih korisnika, način uspostave Registra,  kao i način upisa i brisanja iz Registra.
       U skladu sa Statutom općine Zenica i Zakonom o ustanovama,  usvojena je Odluka o dopuni Odluke o zadržavanju prava osnivača JU „Dom i porodica“ Zenica. Dopuna je proizašla iz potrebe da se normativno uredi realizacija projekta pripreme i instaliranja pekare u objektu „Dom-porodica“ u Crkvicama. Projekat se provodi sa italijanskom organizacijom Associazzione Onlus di Volontariato „Fiorenzuola Oltre i Confini“ koja je za korisnike socijalne zaštite donirala pećnicu  kapaciteta 1 500 kilograma pekarskih proizvoda sa pratećom opremom. S obzirom na aktivnosti koje vodi ova ustanova na planu reforme brige i staranja o djeci bez roditeljskog staranja, izmjenom Odluke  o zadržavanju prava osnivača, stvaraju se pravne mogućnosti za širenje  usluga  Doma-porodice u budućnosti.
    Općinsko vijeće  je dalo saglasnost na Prijedlog  ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća zeničke općine i firme „Almy-transport“ d. o. o. Zenica. Zenička firma “Almy-transport”  je imala  najpovoljniju ponudu na javnom pozivu za izbor strateškog  partnera  za osnivanje zajedničkog preduzeća  s ciljem rješavanja  radno-pravnog statusa zaposlenika  JP „Komrad“  Zenica. Načelnik općine  je ovlašten da preduzima sve pravne radnje s ciljem realizacije predstojećih procedura za  osnivanje komunalnog  privrednog društva. S tim u vezi zaključeno je da   prije potpisivanja ugovora sa „Almy-transportom“  pokuša precizirati  način rješavanja  obaveza  prema radnicima „Komrada“.
Sjednici  je prisustvovala i delegacija  uposlenika „Komrada“.  Radnici će sami odlučiti da li će preći u novo preduzeće. Davanjem saglasnosti na ugovor  data im je prilika  da ubuduće imaju siguran posao i plaću.  Ako ne prihvate preći u novo preduzeće , „Komradu“  je moguć  stečaj i likvidacija.
Vijeće je prihvatilo i  Zaključak o davanju saglasnosti za zasnivanje hipoteke na objekatu u ulici “Velikog sudije Građeše”. Radi se o stambenom objektu u izgradnji  za  stanare iz projekta „Kanal 92“.
    Na kraju sjednice usvojen je prijedlog Rješenja o pretvorbi dijela javne površine u građevinsko zemljište u K.O. Zenica III u ulici Derviša Imamovića broj 3,  Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu na kojem je izgrađena zgrada bez prava korištenja zemljišta na k.č.n.p, 188/1 K.O. Lokvine-Luke broj 40 i Rješenja kojim se utvrđuje pravo vlasništva na zemljištu na kojem je izgrađena zgrada  na istoje adresi.

Najpopularnije vijesti