Održana dvanaesta sjednica Vijeća općine Zenica


Naslovna slika


Na  dvanaestoj sjednici Vijeća općine Zenica , koja je održana danas , elaborirano je osam tačaka dnevnog reda.Usvojen je Nacrt odluke o organizaciji mjesne samouprave .Odlukom se utvrđuje organizacija i način funkcionisanja mjesnih zajednica, nadležnost i organi mjesne zajednice , kao i druga pitanja od značaja za organizaciju mjesne samouprave koja nisu regulisana Statutom Općine.
Građani u mjesnim zajednicama putem organa mjesnih zajednica, odlučuju o poslovima značajnim za život  i rad na svom  području uz uvažavanje interesa općine u cjelini.Naročito se to odnosi na  uređenje naselja i podrućja MZ. Poboljšanja kvaliteta stanovanja, zaštite okoliša, potrebe obavljanja komunalnih i drugih uslužnih djelatnosti i izgradnje komunalnih  objekata lokalne infrastrukture, razvoj sporta i kulture i potrebe stvaranja uslova za dostupnost objekata sporta i kulture svim građanima, posebno mladim ljudima, brige o zaštiti osoba kojima je potrebna socijalna pomoć, potrebe uređenja dječijih igrališta i parkova , zaštita potrošača , civilne zaštite i druge poslove.
Nacrt odluke o organizaciji mjesne samouprave  je obradio i oblike odlučivanja i sudjelovanja građana u lokalnim poslovima .Usvojen je u predloženom obliku i upućen na javnu raspravu koja će trajati 30 dana.
Na  današnjoj sjednici donesena je i odluka raspisivanju izbora za savjet MZ na području općine  Zenica.Formirana su radna predsjedništva  i određeni termini izbora  po mjesnim podrućjima.Usvojena je inicijativa za formiranje nove mjesne zajednice Gladovići s tim da se i novoformirana mjesna zajednica uvrsti u termin za održavanje izbora.
Informacija o početku grejne sezone 2009/2010.
Osnovna karakteristika početka ovogodišnje sezone grijanja ,  tokom hladne vodene probe , kao i u prvim danima progrijavanja  grada, je znatan broj kvarova na
dotrajaloj  primarnoj i sekundarnoj mreži. Ugovor  sa ArcelorMittalom je potpisan nakon izmirenja obaveza prema isporučiocu toplinske energije.
Tokom rasprave  o početku sezone grijanja  u Zenici najavljeno je poskupljenje  grijanja, na šta su reagovali vijećnici, odbacivši mogučnost povećanja cijena grijanja. Tražili su da se za narednu sjednicu pripremi program sanacije postojeće mreže daljinskog grijanja , te zatražili da se iznađu modusi za naplatu dugovanja od neplatiša , čiji dugovi  iznose oko 22 miliona maraka.
Na kraju sjednice Vijeće je donijelo Rješenje o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi privođenja trajnoj namjeni u KO Zenica III.

Najpopularnije vijesti