U Zenici otvoreno postrojenje za razlaganje zraka


Naslovna slika


Jedan od vodećih svjetskih proizvođača industrijskog gasa  , njemačka firma „Messer“, u Zenici je otvorila postrojenje za razlaganje zraka.
U pogone koji su opremljeni najsavremenijom tehnologfijom  investirano  je  20 miliona eura .
Postrojenje se nalazi u krugu  ArcelorMittala i prva je takva fabrika  u Bosni i Hercegovini.
Glavna djelatnost  postrojenja je snabdijevanje  ArcelorMittala kisikom i argonom, koji se koriste u procesu proizvodnje čelika.Tečni argon i tečni kisik  namijenjeni su  tržištu Bosne i Hercegovine i izvozu. U fabrici je zaposleno 25 radnika.
Tehnolgija koju koristi Messer je čista i nema nikakvih  štetnih uticaja na okolinu. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su kisik, argon i azot,  kazao je prilikom obraćanja  novinarima  Valentin Ilijevski, generalni direktor Messer BH Gas d.o.o.
Izražavajući  zahvalnost njemačkim investitorima što su prepoznali da u Zenici mogu imati partnera, načelnik  zeničke općine  Husejin Smajlović podsjetio je da je u toku izrada teh- ničke dokumentacije za izgradnju termoelektrane u našem gradu , koju će sa više od 200 miliona eura finansirati partneri iz Kazahstana i Švicarske.
Prilikom glamurozne svečanosti , na otvaranju postrojenja  Štefan Messer vlasnik grupacije Messer  istakao je kako imaju u planu nastavak širenja  poslova u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati novim radnim mjestima.

Najpopularnije vijesti