Osma sjednica Vijeća općine Zenica


Naslovna slika




Osma sjednica Vijeća općine Zenica započela je usvajanjem zapisnika sa sedme sjednice , koja je održana 29. aprila 2009. godine.
Informacija o stanju u oblasti poljoprivredne proizvodnje na području općine Zenica  u 2008. godini usvojena je uz prijedlog Komisijije za ekonomske odnose da se  uradi analiza dostignutog stepena razvoja poljoprivredne proizvodnje u općini Zenica.Konstatovano je da su prirodni  uslovi za rast i razvoj biljaka u vegetacionoj sezoni bili izuzetno povoljni, što je rezultiralo visokim prinosima skoro svih poljoprivrednijh kultura. Pod pšenicom,ječmom, kukuruzom, povrćem i krmnim biljem bilo je zasijano 2.368 hektara zemlje.
Broj rodnih  stabala , jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje i oraha iznosio je 214.000.U toku prošle godine  prodato je 12.000 sadnica, što je dokaz da se obnavljaju stari i podižu novi zasadi.Veliki je interes proizvođača je za sadnju jagoda i malina, zbog visoke  cijene i organizovanog otkupa. Zenici nedostaju kapaciteti za preradu voća i povrća. Dogovoreno je da se što prije uradi strategija  razvoja poljoprivrede na podrućju općine te da se aktuelizira ideja o  stavljanju  omladinskog naselje Nemila u fukciju   razvoja inkubatora za ovu oblast.Preporučeno je loklanoj upravi da poslove za  razvoj poljoprivrede kadrovski ojača.
Uz informaciju o prošlogodišnjem stanju u oblasti poljoprirede  usvojen je i plan  aktivnosti u ovoj oblasti za 2009. godinu.
Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici Vijeća općine  usvojili izvještaj o izvršenju Budžeta  općine Zenica za 2008. godinu , te izvještaj  o realizaciji Plana izgradnje, uređenja i održavanja grada i putne infrastrukture u 2008. godini.Zajedno sa ovim dokumentom usvojen je i plan izgradnje i održavanja grada i putne mreže na području općine Zenica za 2009. godinu.Vijećnici su imali  zamjerku na  proceduru donošenja  plana .Smatraju da bi se morali usvojiti kriteriji na osnovu kojih bi se utvrđivali prioriteti investiranja u putnu infarstrukturu na području općine.
Izvještaj o svom radu za 2008. godinu Vijeću su podnijele javne ustanove : Opća biblioteka, Muzej grada i Bosansko narodno pozorište , Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje, Centar za socijalni rad, Dom i porodica, Dom za stara lica , Apoteka „Zdravlje“ Zenica  i Dom zdravlja .
Pohvale za uspješan rad upućene su Biblioteci , Muzeju grada i Domu za stara lica.  Apoteka „Zdravlje“ Zenica je nakon šet godina poslovala pozitivno.Takvo poslovanje je rezultat promjene organizacione šeme , ukidanje   poslovnih jedinica koje su donosile gubitke kao i racionalizacija troškova .Svi izvještaji su prihvaćeni izuzev pristiglog iz Doma zdravlja Zenica.
Izvještaj o radu Javne ustanove  Dom zdravlja vraćan je na doradu.
Na dnevnom redu sjednice našla se informacija o realizaciji Programa 14. Međunarodne kulturne manifeastacije „Zeničko proljeće“ , a usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zadržavanju prava osnivača JU Dom i porodica u Zenici .

Najpopularnije vijesti