Nagrađeni najbolji projekti


Naslovna slika
U hotelu  Dubrovnik (Metalurg City Centar) pod kraj prošle sedmice održana je svečana ceremonija dodjele nagrada za najbolje poslovne planove drugog ciklusa „Takmičenja za najbolje poslovne planove“.Projekat  realizuje holandska fondacija SPARK u sklopu BSC Zenica .
Aktivnosti BSC-a Zenica razdijeljene u tri segmenta baziraju se na podršci smanjenju siromaštva, putem edukovanja mladih ljudi i podršci razvoju preduzeća odnosno koncepta samozapošljavanja, segmentu razvoja politika ka uklanjanju prepreka za razvoj preduzetništva i izgradnji kapaciteta partner institucija.
Sa ovim krugom Takmičenja, finansijski i organizaciono je podržano preko 80 poslovnih planova sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Svi poslovni planovi koje je BSC primio ove godine (ukupno 67) ušli su direktno u konkurenciju za nagrade, od kojih je čak 50 ostvarilo pravo na vaučere za konsultacije u vrijednosti od 2.500 EUR i refundaciju troškova registracije, odnosno preregistracije poslovnog subjekta. Prvih deset nagrađenih dobija mikrokredit u iznosu od 10 000 EUR sa grace periodom od 6 mjeseci i minimalnim kamatnim stopama, te pet najboljih dobit će priliku ulaska u proces inkubiranja. Ukupni nagradni fond za 2009. godinu je gotovo udvostručen u odnosu na prethodnu i iznosi 275.000 EUR.
Tri poslovna plana, koja su, prema ocjenjivačkom  žiriju imala najvišu ocjenu i podjelila prvo mjesto su: „Proizvodnja visoko kvalitetne konzumne šljive“, Harisa Havića iz Zenice,  „Stolarija Meša-proizvodnja aluminijskih žaluzina“ Mehmedalije Begića iz Kaknja i „Proizvodnja kukuruza i tov junadi pod nazivom Obrtnička radnja Salaš“ Salhudina Hakulije također iz Kaknja.
Ceremoniju dodjele nagrada Takmičenja za najbolje poslovne planove 2008. upotpunili su i vrsni muzičari – Gudački kvartet iz Sarajeva, na čelu sa prof. Sinišom Marković, dirigentom Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope, te pijanista Adnan Abdulović, profesor u zeničkoj muzičkoj školi, a za izvrsnu zabavu nakon oficijelnog dijela programa – dodjele nagrada, pobrinula se neizostavna zenička grupa „Nostalgija“.


Najpopularnije vijesti