Održan 10. festival filma djece i omladine


Naslovna slika


U organizaciji kantonalnog i općinskog udruženja tehnike kulture Zenica i Zajednice tehničke kulture Bosne i Hercegovine proteklog petka i subote u Zenici je održan  Deseti festival  filma  djece i omladine Bosne i Hercegovine.Pokrovitelj festivala , gdje je prikazan 21 film, je Općina Zenica .
Hasan Džafić, predsjednik žirija obrazložio je odluku o izboru najboljih radova u dvije kategorije , osnovnih i srednjih škola, omladinski klubovi i nevladine organizacije .
„ Tendencija poboljšanja kvalitete filmova u obje kategorije  nastavljena je i ove godine.Zastupljenost žanrova i tema je zadovoljavajuća .Hrabri činjenica da je  upotreba filmskog jezika u filmovima na ovogodišnjem  Festivalu , uglavnom , na razini koja omogučava da se filmi umjetnički valorizuj“ – kazao je Džafić.
Kvalitet ovogodišnjeg festivala je i u činjenici da su učestvovali i autori iz Zeničko_dobojog, Sarajevskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.
U kategoriji osnovne škole  prijavljeno je 16  radova.
 Prva nagrada  pripala je dokumentarnom  filmu „Naš drug Keno“  , filmske sekcije  Osnovne škole „ Banovići“ .Druga nagrada dodijeljena je  animiranbom filmu  „Umjetnička razglednica“ – filmske sekcije  Osnovne škole „Kulin ban“ iz Tešnja.Trećenagrađeni je  dokumentarni film „ Krečar“  filmske sekcije  Prve osnovne škole iz Srebrenika.
U kategoriji srednjih škola, omladinskih klubova i nevladinih organizacija takmičilo se 5 filmova.
Žiri je nagradio muzički spot,  rad filmske sekcije Srednje grafičko-tehničke škole Ilidža, „Divni novi svijet“.Njemu je pripala prva nagrada.Drugo mjesto osvojio je dokumentarni  film „ Nedovršena priča“ filmske sekcije Mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ Gradačac,a treću nagradu dobili su  članovi filmske sekcije  Mješovite srednje škole Teočak za igrani film „Titanik i Lejla“.
Nagrađeni su dobili priznanja  i diplome , a prvonagrađenima su uručene kamere i digitalni fotoaparati.


Najpopularnije vijesti