Reakcija Gradske uprave Zenica na posljednja dešavanja u Mjesnoj zajednici Starina


Naslovna slika

U svjetlu jučerašnjih događaja u Mjesnoj zajednici Starina, koji su izazvali brojne reakcije građana ove i okolnih mjesnih zajednica, Gradska uprava Zenica, putem resornih službi, ustanovila je da su prekršene procedure korištenja prostorija u vlasništvu Grada Zenica od strane organizatora podjele humanitarne pomoći. Prema pravilniku o korištenju prostorija Mjesnih zajednica, korisnik je dužan obavijestiti resornu službu, odnosno nadležnog sekretara za mjesnu zajednicu, najmanje 48 sati prije korištenja te podnijeti ovjeren zahtjev.

Gradska uprava izražava zabrinutost zbog ovakvog djelovanja ove humanitarne organizacije i njenih krajnjih namjera. U cilju razjašnjavanja situacije, Gradska uprava će poduzeti korake kako bi stupila u komunikaciju s čelnicima organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu posredstvom Britanske ambasade u našoj zemlji.

Podsjećamo građane da se socijalnim radom bave ustanove i službe Grada, kao i druge nadležne institucije, te domaće i međunarodne humanitarne organizacije koje imaju jasnu i definiranu saradnju s navedenim institucijama i koje su u skladu sa zakonima registrovane za djelovanje na području Bosne i Hercegovine. Ne sporeći pravo niti jednoj humanitarnoj organizaciji da provodi svoje aktivnosti, upitno je u konkretnom slučaju zašto je predmetna organizacija odabrala aktuelni trenutak, ovu mjesnu zajednicu te zašto nikada nije stupila u kontakt s nadležnim službama ili Centrom za socijalni rad, kao što je to dosadašnja praksa međunarodnih humanitarnih organizacija. Nadalje, s obzorom na navode da ova humanitarna organizacija djeluje već duže vremena na području Bosne i Hercegovine, Grad Zenica će poduzeti mjere da se izvrši nadzor nad zakonitošću rada iste, a prema Članu 34. Zakona o humanitarnoj djelatnosti i humanitarnim organizacijama. Navedeni Zakon jasno definiše načine osnivanja i djelovanja stranih humanitarnih organizacija.

U tom kontekstu osim nelegalnog korištenja društvenog doma, zabrinjava i nekoliko ključnih pitanja:

  1. Kako i posredstvom kojih izvora su pravljeni spiskovi građana Starine za podjelu humanitarne pomoći? Ako su spiskovi rađeni preko džematskog odbora ili članova istih, tada je procedura podjele trebala biti izvršena od strane lokalnog džemata u njihovim prostorijama, imajući u vidu da Islamska zajednica ima strukture koje se bave pitanjima socijalnog i humanitarnog rada te princip odvojenosti državnih i religijskih institucija u našoj zemlji. Ako su spiskovi ipak pravljeni od strane struktura savjeta mjesne zajednice, tada su spiskovi dostavljeni nelegalno i samoinicijativno s upitnom krajnjom namjerom.
  2. Zašto se humanitarna pomoć u Starinu dostavila u kasnim večernjim satima, prema svjedočenju mještana?
  3. Zašto se ova međunarodna organizacija nije koordinirala sa resornim službama ili drugim institucijama koje se bave pitanjima humanitarnog rada u Zenici?

Gradska uprava Zenica će poduzeti sve mjere, kako bi nadležni organi provjerili porijeklo, djelovanje, i krajnje ciljeve organizacije.

Također, Gradska uprava izražava zabrinutost zbog navoda da se na pojedince uključene u realizaciju ove pomoći vrši pritisak od strane pojedinih medija.

Svi ovi i drugi faktori ostavljaju otvorenim brojna pitanja na koja bi institucije ove zemlje trebale dati odgovore.


Najpopularnije vijesti