Gradonačelnik Fuad Kasumović posjetio gradilište u Crkvicama: Novi olimpijski bazen postaje simbol grada – radovi napreduju prema planu


Naslovna slika

Gradonačelnik Fuad Kasumović u pratnji svojih saradnika posjetio je gradilište u kompleksu zeničkih bazena kako bi se informisao o napretku radova na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena.

Izgradnju ovog značajnog sportskog kompleksa izvodi konzorcij Almy gradnja i Arel Zenica, uz nadzor JP-a za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica. Projektant je AAA Group iz Mostara, a ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 10.502.214,75 KM sa PDV-om. Radi se o prvoj fazi radova koja predviđa završetak grubih građevinskih radova, uključujući zemljane, betonske, zidarske i krovopokrivačke radove.

Također, u proljeće počinje treća faza koja uključuje rekonstrukciju postojećih otvorenih bazena u aqua park, čime će kompleks dobiti svoju potpunu funkcionalnost prema potrebama građana Zenice. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosit će oko 25 miliona maraka, gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Danas sam ovdje sa svojim saradnicima i nadzorom kako bih obišao radove na olimpijskom bazenu. Ovo je impozantan objekt i, kao što se može vidjeti, radovi teku u okviru rokova. Radi se o prvoj fazi koja se uspješno završava, dok se druga faza priprema. Sljedeće godine ćemo imati olimpijski bazen sa oko 7.000 m² korisne površine, a sadržavat će bazen dimenzija 50 x 25 m, manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25 x 12,5 m, kao i prateće sadržaje potrebne za organizaciju plivačkih takmičenja najvišeg nivoa. Kompleks će također uključivati ugostiteljske sadržaje, fitness i wellness centar, što će omogućiti njegovu funkcionalnost tokom cijele godine. Također, u proljeće počinje treća faza koja uključuje rekonstrukciju postojećih otvorenih bazena u aqua park, čime će kompleks dobiti svoju potpunu funkcionalnost prema potrebama građana Zenice. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosit će oko 25 miliona maraka”, izjavio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Standardi takmičarskog sporta zahtijevaju adekvatne parking kapacitete, pa će se pored bazena izgraditi i odgovarajući broj parking mjesta za lična vozila i autobuse. Pored toga, projekt će obuhvatiti saobraćajna rješenja u neposrednoj blizini objekta.

Projektom izgradnje olimpijskog bazena te rekonstrukcijom postojećih bazena u aqua park vodit će se računa da se zadrže specifični simboli Zenice, poput postojeće skakaonice, ali će i cijeli novi kompleks nakon izgradnje zasigurno postati novi simbol grada. Sama funkcija bazena predstavlja unapređenje sportskih i rekreativnih sadržaja u Zenici i širem području te će pružiti brojne mogućnosti za sportiste, rekreativce i sve građane.


Najpopularnije vijesti