Obavještenje za javnost u vezi sa ostvarivanjem prava na glasanje na Lokalnim izborima 2024. godine putem mobilnih timova


Prilozi za preuzimanje

Obavještenje

Gradska izborna komisija Zenica obavještava građane da je u toku provođenje aktivnosti evidentiranja birača za glasanje na Lokalnim izborima 2024. godine koji će se održati u nedjelju, 06.10.2024. godine, a koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, te zbog toga neće biti u prilici lično pristupiti na biračka mjesta.

U skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i važećim podzakonskim aktima, gore pomenutim licima će biti omogućeno glasanje u svojim domovima putem mobilnog tima, a da bi to pravo ostvarili lica su u obavezi da se u što kraćem roku, a najkasnije do 06.09.2024. godine (petak), prijave putem kontakt telefona 032/447-755 ilie-maila: gik@zenica.ba.

Nakon toga, Gradska izborna komisija Zenica će, u skladu s definisanom procedurom, blagovremeno izvršiti obilazak svih lica kako bi utvrdila njihov status i u skladu s tim, uvidom u medicinsku dokumentaciju i potpisivanjem posebne izjave, potvrdila njihovu volju da na dan izbora glasaju u svojim domovima putem mobilnog tima.

Pravo na glasanje putem mobilnog tima mogu ostvariti samo ona lica čiji podaci od strane Gradske izborne komisije Zenica budu uneseni u posebnu aplikaciju i to u krajnjem roku kojeg određuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno da se sva zainteresovana lica za ovaj vid glasanja prijave u što kraćem roku.

Nadalje, Gradska izborna komisija Zenica je, u skladu s odredbama Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska, obavijestila sve ustanove koje djeluju na teritoriji grada Zenica, a koje u okviru svog rada i djelovanja pružaju usluge brige za stara i iznemogla lica (domovi za stara i iznemogla lica, ustanove socijalnog staranja, gerijatrijske ili druge zdravstvene ustanove), u javnom ili privatnom vlasništvu, da je potrebno Gradskog izbornoj komisiji Zenica dostaviti podatke za sva lica koja su vezana za ustanovu, a koja imaju pravo glasa na predstojećim Lokalnim izborima, s ciljem da se istima omogući ostvarivanja prava glasanja putem mobilnog tima.

                                                                                                 PREDSJEDNIK

                                                                            GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ZENICA

    Muamer Kovać

Zadnja obavještenja

Pogledaj sva obavještenja