Otvoren novoizgrađeni put koji povezuje Orahovicu, Vukotiće i Jastrebac; položen kamen-temeljac za novi Borački dom


Naslovna slika

Mještani tri zeničke seoske mjesne zajednice – Orahovice, Vukotića i Jastrebca – imali su razloga za slavlje ovog vikenda. Prvo, 10. augusta 2024. godine, svečano je otvoren novoizgrađeni betonirani put koji povezuje ove tri mjesne zajednice. Put, koji su u posljednje dvije godine gradili sami mještani vlastitim radom uz finansijsku podršku Gradske uprave i gradonačelnika Zenice, sada je spreman za upotrebu.

Gradonačelnik Fuad Kasumović čestitao je mještanima na njihovom trudu i zalaganju, ističući: „Čestitam svim mještanima Orahovice, Vukotića i Jastrebca na njihovom izvanrednom trudu i zalaganju. Ovaj put, koji su sami izgradili i betonirali, svjedočanstvo je njihove zajedničke odlučnosti i predanosti. Najmanje što možemo učiniti je da im zahvalimo i pozovemo Zeničane i sve druge posjetitelje da dođu i uživaju u ljepotama ovog područja. Novi put i izletište svakako će biti ozbiljna konkurencija popularnim destinacijama poput Smetova.“

Dan nakon toga, 11. augusta 2024. godine, na lokalitetu Vesela Bukva – Korita u Mjesnoj zajednici Orahovica, održana je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Boračkog doma. Kamen temeljac položili su gradonačelnik Fuad Kasumović, predsjednik Udruženja Mehmed Oruć te Hadis Ašćerić predsjednik MZ Orahovica.

Ovaj događaj, organizovan od strane Udruženja demobilisanih boraca Zenica “Prva kasarna BiH” označio je početak izgradnje objekta koji će služiti okupljanju i druženju boraca, ali i svim posjetiteljima.

„Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za sve nas. Nakon što smo jučer završili putnu infrastrukturu, danas započinjemo još jedan značajan korak u revitalizaciji ovog područja. Borački dom će biti prostor za okupljanje i druženje boraca, ali i za promociju naše bogate historije i prirodnih ljepota. Očekujem da će ovaj objekat oživjeti i postati privlačna destinacija za domaće i strane posjetioce“, istakao je gradonačelnik Kasumović.


Najpopularnije vijesti