Ispravka netačnih i nedorečenih informacija o sredstvima za izgradnju Hitne medicinske pomoći objavljenih na portalu “Zenicablog”


Naslovna slika

Gradska uprava Zenica putem svojih službi i Odsjeka za protokol i informisanje kontinuirano pruža transparentne i pravovremene informacije medijskim djelatnicima. Na čelu s Gradonačelnikom, Gradska uprava Zenica cijeni značaj pristupa informacijama od javnog značaja i posvećena je ispravnom i tačnom informisanju javnosti.

U vezi sa tekstom objavljenim na portalu “Zenicablog”, koji se odnosi na raspodjelu sredstava od viših nivoa vlasti za kapitalne investicije koje se realizuju od strane Gradske uprave, želimo ukazati na nekoliko netačnih i nedorečenih informacija.

Naime, Grad Zenica je za izgradnju zgrade Hitne medicinske pomoći u Zenici u 2023. godini dobio ukupno 1,4 miliona konvertibilnih maraka od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo uključuje 1 milion konvertibilnih maraka direktnih sredstava, te dodatnih 400.000,00 KM po Javnom pozivu.

Prema Sporazumu s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, planirano je 3,5 miliona konvertibilnih maraka za navedenu namjenu, od čega je Gradu Zenica trenutno uplaćeno samo 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

Važno je naglasiti, dio koji također nije naveden u tekstu pomenutog portala, da je predmetni Sporazum sklopila kantonalna Vlada premijerke Amre Mehmedić.

S druge strane, Gradska uprava ističe da aktuelna kantonalna Vlada premijera Nezira Pivića nije opredijelila sredstva za Grad Zenica u svom Budžetu, niti u njegovom rebalansu – ni jednu konvertibilnu marku.

Stoga, u konkretnom slučaju Gradska uprava apeluje na vlasnika i uredništvo portala “Zenicablog”, koji u svom nazivu nosi zvanično ime Grada Zenica, da ubuduće objavljuju informacije o Gradskoj upravi Zenica u potpunosti, tačno i transparentno.

Gradska uprava Zenica će, kao i do sada, nastaviti pružati potrebne informacije svim medijima i građanima.

Najpopularnije vijesti