Potpisani ugovori za sufinansiranje nove mehanizacije: Grad Zenica izdvojio blizu milion konvertibilnih maraka za poljoprivredu u 2024. godini


Naslovna slika

U Velikoj sali Gradske uprave Zenica danas je održano potpisivanje ugovora s kandidatima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva u okviru Javnog poziva za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi.

Današnji potpisani ugovori predstavljaju jedan segment podrške, konkretno za mehanizaciju, priključke, aparate i drugu opremu. Svi koji su aplicirali su dobili 60 posto od vrijednosti onoga što su kupili, odnosno onoga što im je neophodno za njihove potrebe u poljoprivredi, gradonačelnik Kasumović.

Prema Programu mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu, iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 920.000,00 KM. Od tog iznosa, za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, uključujući sufinansiranje nabavke nove mehanizacije i opreme, predviđeno je 70.000,00 KM. Međutim, uslijed povećanog interesa, ugovoreno je 90.412,00 KM.

Javni poziv objavljen 29. maja 2024. godine privukao je 43 poljoprivredna proizvođača, od kojih su svi ispunili uslove.

Ove godine zabilježen je značajan porast interesa za ovaj oblik podrške u odnosu na prethodne godine, što ukazuje na rastuću potrebu za modernizacijom mehanizacije u poljoprivredi, naročito zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru.

U prethodnim godinama, sredstva za sufinansiranje po ovoj mjeri su postepeno rasla: 19.578,26 KM u 2021. godini, 29.490,49 KM u 2022. godini i 43.830,63 KM u 2023. godini. Ovaj trend stalnog povećanja budžeta jasno ukazuje na kontinuiranu posvećenost Gradske uprave Zenica u podršci poljoprivrednicima.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je: “Grad Zenica je ove godine blizu milion konvertibilnih maraka izdvojio za podršku poljoprivredi i stočarstvu. Današnji potpisani ugovori predstavljaju jedan segment te podrške, konkretno za mehanizaciju, priključke, aparate i drugu opremu. Svi koji su aplicirali su dobili 60 posto od vrijednosti onoga što su kupili, odnosno onoga što im je neophodno za njihove potrebe u poljoprivredi.”

Programi sufinansiranja predstavljaju ključan korak za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i pružanje podrške lokalnim poljoprivrednicima. Ovi programi omogućavaju povećanje efikasnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, te doprinose očuvanju seoskog identiteta i jačanju lokalnih zajednica. Gradska administracija ostaje posvećena implementaciji i proširenju ovih inicijativa, kako bi se osigurala dugoročna održivost i prosperitet lokalnih poljoprivrednika.


Najpopularnije vijesti