Interesno-politički krugovi opstruiraju investicione radove Grada Zenica


Naslovna slika

Gradsko vijeće početkom godine usvojilo je Plan investicionih ulaganja u putnu infrastrukturu za 2024. godinu koji je baziran na prijedlozima i potrebama građana a s ciljem rješavanja prioritetnih izazova s kojima se suočavaju građani u njihovim lokalnim sredinama. Stoga, Grad Zenica u cilju realizacije projekata iz pomenutog Plana pokrenuo je zakonske procedure Javnih nabavki.

Međutim, Grad Zenica se suočava s ozbiljnim izazovima zbog aktivnosti “profesionalnih žalitelja”. Ove sumnjive firme, za koje postoji indicija da su fiktivne i osnovane s namjerom ometanja postupaka, zloupotrebljavaju pravo na žalbu kako bi odugovlačili i odložili radove. Njihove žalbe nisu namijenjene ispravljanju proceduralnih propusta – kojih, napominje se, nema – već služe kao instrument za usporavanje radova.

Takvo zlonamjerno djelovanje direktno ugrožava realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, što dovodi do značajnih kašnjenja. Najveću štetu trpe građani Zenice, posebno u trenutku kada je građevinska sezona u punom jeku, a postoji rizik da će se postupci okončati kada vremenski uslovi više neće dozvoljavati izvođenje radova.

Grad Zenica je, prepoznajući ozbiljnost situacije, uputio urgentan zahtjev Uredu za razmatranje žalbi kako bi se hitno razmotrila i riješila ova pitanja. Gradonačelnik Fuad Kasumović i Gradska uprava naglašavaju da su sredstva za sve projekte osigurana u Budžetu za 2024. godinu te da su sve procedure provedene u skladu sa zakonom. Međutim, jasno je da iza trenutnih problema stoje interesno-politički krugovi koji koriste predizbornu godinu kako bi sabotirali napredak Zenice i stvorili sliku nesposobnosti aktuelne gradske vlasti.

Grad Zenica je o ovim zlonamjernim i višestruko štetnim aktivnostima obavijestio sve nadležne pravosudne organe te će nastaviti s radom na rješavanju ovih problema i uložiti sve napore da se projekti realiziraju u najkraćem mogućem roku. Posvećenost poboljšanju životnih uslova i infrastrukture u gradu ostaje neupitna, uprkos svim preprekama koje se nameću.


Najpopularnije vijesti