Nova saobraćajnica u Poslovnoj zoni Zenica 1: Oslonac za rast malih i srednjih preduzeća


Naslovna slika

U Poslovnoj zoni Zenica 1 završena je izgradnja saobraćajnice broj 5, koja uključuje i oborinsku kanalizaciju te javnu rasvjetu. Ovi radovi realizovani su u sklopu projekta „Izgradnja saobraćajnice broj 5 u Poslovnoj zoni Zenica 1“, koji je podržan sredstvima Grada Zenica i Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Izgradnja saobraćajnice broj 5 predstavlja ključan korak u unapređenju komunalne infrastrukture naše poslovne zone. Ova investicija omogućava bolji pristup za privredne subjekte i stvara osnovu za dalji razvoj i privlačenje novih investitora, Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 272.604,15 KM, od čega je Grad Zenica osigurao 122.604,15 KM, dok je 150.000,00 KM obezbijeđeno kroz subvencije Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona. Novoizgrađena saobraćajnica, duga 254 metra, projektovana je za teška teretna vozila i dvosmjerni saobraćaj, čime je značajno unaprijeđen pristup Poslovnoj zoni Zenica 1.

„Izgradnja saobraćajnice broj 5 predstavlja ključan korak u unapređenju komunalne infrastrukture naše poslovne zone. Ova investicija omogućava bolji pristup za privredne subjekte i stvara osnovu za dalji razvoj i privlačenje novih investitora“, izjavila je Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Izgradnja saobraćajnice broj 5 pruža još jedan ulaz u Poslovnu zonu Zenica 1, koji se proteže od bivše kapije 3 Željezare Zenica do spoja sa ranije izgrađenom saobraćajnicom broj 8. Ova nova saobraćajnica značajno poboljšava pristup za privredne subjekte smještene u ovoj zoni, a stvorene su pretpostavke za licitaciju dodatne parcele od 2.500 m².

Trenutno je popunjenost Poslovne zone Zenica dostigla 93%, sa 140 privrednih subjekata i 1.700 zaposlenih. U posljednjih pet godina Grad Zenica je u infrastrukturu Poslovne zone Zenica 1 uložio 3.500.000,00 KM, kroz izgradnju 800 metara novih saobraćajnica, 1.825 metara vodovodnih i 2.111 metara kanalizacionih instalacija, postavljanje video nadzora i rekonstrukciju javne rasvjete s LED svjetlima.

Ovi projekti su ključni za dalji razvoj Poslovne zone Zenica 1, koja se pozicionira kao važan centar za poslovanje i privlačenje novih investicija u regiji.


Najpopularnije vijesti