Otkrivena ploča o Zeničkoj rezoluciji: 82 godine od inicijative građanske i antifašističke hrabrosti


Naslovna slika

Na današnji dan, 1942. godine, u Sultan-Ahmedovoj medresi u Zenici potpisana je Zenička rezolucija, dokument koji je spasio zeničke i bosanskohercegovačke Rome sigurne smrti u Jasenovcu.

Zeničku rezoluciju 26. maja 1942. godine donijelo je 27 uglednih muslimanskih intelektualaca koji su tada Rome proglasili muslimanima kako bi spriječili njihovo odvođenje iz Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine u logor Jasenovac gdje bi kao i Romi iz Hrvatske bili osuđeni na sigurnu smrt.

Povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Zeničke rezolucije upriličeno je svečano otkrivanje spomen ploče, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je naglasio kako Zenička rezolucija jasno podsjeća da svaki i najmanji čin dobrote i hrabrosti može imati ogroman utjecaj.

“Dok stojimo ovdje, svjedočimo da je dobrota vječna i trajna. Neka nam naša prošlost bude inspiracija da nastavimo graditi zajednicu utemeljenu na poštovanju, toleranciji i solidarnosti. Neka nas Zenička rezolucija podsjeti da, iako možda malobrojni, naša sposobnost da donosimo pozitivne promjene u svijetu je neograničena. Drago mi je što sam danas ovdje da zajedno obilježimo ovaj važan trenutak naše historije i da se prisjetimo snage ljudskog zajedništva”, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Kasumović.

Pored rezolucija građanske hrabrosti, donesenih u 12 gradova Bosne i Hercegovine gdje se stalo u zaštitu komšija, muslimanska inteligencija i Bošnjaci su ovom rezolucijom stali na stranu antifašizma.


Najpopularnije vijesti